Referat - Starile confuzionale acute si delirul

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
568
Etichete
starile, confuzionale, acute, delirul
Descarcari
349
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti
2006










Starile confuzionale acute si delirul: intre neurologie si psihiatrie



















Autor: Dr. Liliana Szilagy
Medic rezident neurologie





Tulburarile functiilor cognitive sunt singurele manifestari ale unor boli sistemice sau nervoase, care evolueaza in absenta altor simptome.
Recunoasterea acestor manifestari clinice evita punerea diagnosticelor eronate de ordin psihiatric.

Definitia sindroamelor confuzionale acute
Confuzia: Starea confuzionala acuta este un sindrom frecvent, ce consta intr-o deteriorare globala a functiei cognitive, insotita de tulburari de atentie si de constienta. Atingerea cognitiva cuprinde o anomalie a perceptiei, tulburari de rationamet si de memorie.
Toate anomaliile functiei cognitive pot fi la originea confuziei, adica lipsa de claritate si coerenta in gandire, a perceptiei, a intelegerii sau a actiunii. Confuzia constituie frecvent, primul semn de alterare a functiei cognitive, remarcat in numeroase randuri de apropiati sau clinician. Ea poate fi de asemenea un semn al atingerii cognitive focale cum este afazia sau agnozia vizuospatiala, dar un examen atent demonstreaza ca starea confuzionala este legata de un deficit unic.

Delirul: Termenul de delirium este sinonim starii confuzionale acute, cu toate ca el descrie de fapt o varietate clinica distincta a sindromului confuzional, caracterizata prin perioade de agitatie, hiperactivitate mentala, insomnie, hiperactivitate la anumiti stimuli (zgomote brutale), halucinatii vizuale, hiperactivitate motorie si stimulare vegetativa. Tulburarile de atentie, specifice sindromului confuzional sunt prezente in ciuda unei vigilente aparente. Agitatia din delir variaza in mod caracteristic si poate alterna cu o stare confuzionala discreta.

Dementa: Este un sindrom caracterizat printr-un deficit cognitiv dobandit, global sau multifocal, fara tulburari de vigilitate si atingand intelectul, memoria si p


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org