Referat - Stresul profesional la asistentele medicale

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
849
Etichete
stresul, profesional, asistentele, medicale
Descarcari
396
Nota
0 / 10 - 0 voturi

STRESUL PROFESIONAL LA ASISTENTELE MEDICALE
Emil Doru Steopan – asistent medical
 
 
Cuvinte cheie: stres ocupational, asistenta medicala (AM), coping, suport social, satisfactia în munca
 
Acest studiu este un prim pas în evaluarea stresului ocupational în cadrul aceleasi categorii profesionale - asistenta medicala (AM) si a modului în care:
 În cadrul aceleiasi profesii, specificitatea locului de munca duce la diferentiere în perceperea nivelului de stres psihic si a stresorilor responsabili de acesta.
 Caracteristicile mediului de lucru influenteaza satisfactia în munca si modul de a selecta strategiile de coping, cu efect asupra perceperii stresului.
S-a lucrat cu indicatorul stresului ocupational O.S.I., pe un lot de 75 de asistente medicale, 25 dintre ele lucrând în sectie de chirurgie – terapie intensiva, 25 în sectie de laborator, iar 25 în sectie de medicala interna.
Prelucrarile statistice asupra datelor (t test, care a permis evidentierea diferentelor semnificative a mediilor obtinute de cele trei loturi si ecuatia de regresie), au permis formularea concluziilor urmatoare:
Stresorul interfata munca / familie este mai acut pentru asistentele medicale care lucreaza în tura. (diferenta semnificativa între scorurile obtinute de lotul asistentelor medicale de laborator si cel al asistentelor din sectia de medicala de t = - 1,656 la p = 0,01; iar pentru asistentele care lucreaza într-un singur schimb si asistentele ce lucreaza în ture, am obtinut t = + 1,764 la p = 0,1, semnificativ).
Pentru asistentele medicale terapie intensiva climatul organizational este un veritabil stres (t test semnificativ: t = - 3,116 la p = 0,01 la comparatia cu asistentele de laborator sau cu cele din medicala t = - 2,629 la p = 0,02). Relatiile interpersonale sunt mai importante pentru asistentele care lucreaza în echipa (Comparând mediile obtinute de AM din sectia de laborator si cele ale AM de terapie s-a obtinut la p = 0,1, t = - 1,687.)
Pentru AM de laborator comparativ c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org