Referat - Tiroida - informatii generale

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
376
Etichete
tiroida, informatii, generale
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tiroida - informatii generale
Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman. Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In ciuda influentei sale considarabile, glanda tiroida si afectiunile sale nu sunt indeajuns de cunoscute populatiei.
Tiroida  este o glanda endocrina impara, situata in regiunea cervicala anterioara, in dreptul primelor inele traheale. Tiroida are forma literei H, fiind alcatuita din doi lobi cu inaltime medie de 3-4 cm latime si gosime medie de 2.5 cm si uniti printr-un istm de aproximativ 2 cm inaltime si 0.5 cm latime.
Glanda tiroida secreta doi hormoni principali, Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3). T4 este principalul hormon produs de glanda tiroida si se transforma in hormon T3 in unele tesuturi. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiunile organelor interne. Hormonii tiroidieni influenteaza in mod esential fiecare organ intern, fiecare tesut si fiecare celula din organism.
Glanda tiroida este stimulata in a produce hormoni T3, T4 de catre un alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda pituitara.
Cum stim daca suferim de o afectiune a Glandei Tiroide
Patientii care sufera de afectiuni ale glandei endocrine au variatii ale nivelului energetic, au intoleranta la frig sau caldura, variatii ale tonusului muscular, labilitate emotionala sau probleme cu greutatea corporala
Cea mai intalnita afectiune tiroidiana este hipotiroidismul, adica atunci cand tiroida nu produce o cantitate de hormoni suficienta. Mai putin frecventa este si conditia de tiroida hiperactiva, sau hipertiroidismul, care apare atunci cand glanda tiroida produce mai multi hormoni decat este necesar. Daca sunt bine tratati, pacientii suferind de afectiuni tiroidiene pot duce o viata normala, activa. Daca afectiunile sunt lasate netratate, atu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org