Referat - Stefan Nega

Categorie
Referate Muzica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
601
Etichete
stefan, nega
Descarcari
559
Nota
0 / 10 - 0 voturi

La 18 ani Stefan Nega a absolvit scoala muzicala. Programul examenului de absolvire cuprindea preludii si fugi de Bach, sonata în do# minor, opus 27 „Sonata Lunii” de Beethoven, „Dumca” de Ceaikovski, concertul nr.1 pentru pian si orchestra de Liszt. Auditorii, ce umplura sala pana la refuz îl aplaudau cu caldura pe talentatul interpret. Stefan Neaga a terminat cu distinctie scoala muzicala din Chisinau. El a absolvit-o, având conceptii progresiste despre arta muzicala si cu speranta de asi perfectiona în continuare maiestria de pianist.
În preajma absolvirii scolii muzicale St. Neaga s-a întâlnit cu Grigoras Dinicu, violonist-concertist român care se bucura pe atunci de mare popularitate. Întâlnirea cu acest muzicant atat de apropiat de arta populara, a jucat un rol important in viata viitorului compozitor.
Întâlnirea lui St. Neaga cu G. Dinicu nu a fost întâmplatoare . Odata, venind în turneu la Chisinau G. Dinicu a intrat in restaurantul hotelului „Londra” anume pentru a-i asculta pe muzicantii din partea locului si, în special pe pianistul Neaga, caci nu odata auzise de talentul muzical al acestuia lui G. Dinicu i-a placut cum cânta tanarul pianist ti el i-a propus sa treaca in orchestra sa care se bucura pe atunci de mare popularitate. Oferta a fost acceptata. El se muta cu traiul la Bucuresti. Astfel in 1920 a început oi noua etapa in viata si activitatea muzicala a viitorului compozitor.
Lucrând in orchestra lui Dinicu in calitate de acompaniator treptat Neaga se înrola in activitatea de creatie, ocupându-se cu prelucrarea cântecelor populare.
Dupa cum marturisesc Iu. Guz, a A . Hararu, I. Dailis, colaborarea cu seful orchestrei a exercitata o influenta binefacatoare asupra evolutiei talentului lui Neaga si succeselor sale de creatie. În particular, interesul lui Neaga pentru prelucrare de cântece populare a luat nastere anume multumita lui Dinicu.
Fiecare aparitie a orchestrei cu participarea lui Neaga pe scena restaurantului bucurestean „Atenee palace” ad


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org