Referat - Afectivitate si motivatie

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
544
Etichete
afectivitate, motivatie
Descarcari
437
Nota
0 / 10 - 0 voturi



VARIABILELE AFECTIVE SI
MOTIVATIONALE ALE ÎNVATARII

EMOTIILE SI SENTIMENTELE

Elevul nu este indiferent la ceea ce se petrece in interiorul si exteriorul sau. Toate evenimentele interne si externe au un ecou mai intens sau mai putin intens în fiinta proprie.
Afectivitatea a si fost definita ca traire a relatiei subiect-obiect în functie de experienta cognitiva, de starea psihica si psihofiziologica în timpul relatiei, de ambianta în care se produce, de evenimentele înconjuratoare etc. Întodeuna aceasta traire poate îmbraca forma de bucurie, satisfactie, placere, iubire etc. sau de tristete, insatisfactie, ura.
Este vorba de raporturi de satisfactie sau nesatisfactie fata de activitatea de învatare, de placerea sau neplacerea pe care o poate produce, deci de o atitudine de aprobare sau respingere, ceea ce reflecta o concordanta sau o neconcordanta între trairile elevului si propria lui activitate de studiu.
Specificul proceselor afective consta în faptul ca în cazul lor omul reactioneaza cu întreaga sa fiinta. Afectivitatea este o traire interna specifica fiecarui individ, pentru ca ea depinde de semnificatia pe care acesta o acorda obiectului sau situatiei care o determina. Ea apare ca o tensiune a întregului organism, pentru ca este traita atât în plan organic, cât si în plan psihic si comportamental. Afectivitatea ne ajuta astfel sa întelegem mai bine personalitatea elevului, implicata integral în realizarea sarcinilor scolare.
Caracteristicile principale ale proceselor afective sunt:
- Durata
- Intensitatea
- Polaritatea
- Expresivitatea.
Durata proceselor emotionale se refera la persistenta trairilor afective, a emotiilor sau a sentimentelor. Placerea de a învata, satisfactia determinata de reusita poate dura toata scolarizarea. În schimb, sunt elevi la care durata unor procese afective pozitive este mica, de exemplu în cazul unor examene promovate mai mult prin eforturi temporare, nesustinute.
Intensitatea este forta si profunzimea trai


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org