Referat - Aspecte ale educarii prescolarilor pentru cunoasterea mediului

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
546
Etichete
aspecte, ale, educarii, prescolarilor, pentru, cunoasterea, mediului
Descarcari
916
Nota
0 / 10 - 0 voturi













ASPECTE ALE EDUCARII PRESCOLARILOR PENTRU CUNOASTEREA MEDIULUI





















1.Importanta cunoasterii mediului înconjurator în gradinita de copii


Mediul înconjurator în care copiii îsi desfasoara activitatea, prin variatele lui aspecte, constituie un prilej permanent de influentare asupra personalitatii acestora.
Mai întâi de toate, mediul ambiant ofera copilului posibilitatea de a veni mereu în contact cu ceva nou pentru el, care îi stârneste curiozitatea, dorinta de a-l cunoaste, Astfel, din contactul cu obiectele si jucariile sale, cu lucrurile personale si cele ale adultilor, apar diferite întrebari din care rezulta ca prescolarul se intereseaza de denumirea, calitatile sau provenienta lor. Adultii în familie, cât si educatoarele la gradinita, trebuie sa satisfaca aceste interese. Prin raspunsul dat se transmit atât cunostintele solicitate de copil cât si cuvintele cu privire la atitudinea pe care trebuie sa o aiba copilul fata de fiecare lucru sau fiinta. Cu alte cuvinte, concomitent cu transmiterea de cunostinte, se formeaza copilului o atitudine corespunzatoare, un anumit mod de comportare.
Astfel, se înlesneste cunoasterea treptata a mediului înconjurator, ca si integrarea din ce în ce mai corecta a copilului în acest mediu. Totodata, noile cunostinte dobândite devin un îndreptar pretios al actiunilor întreprinse ulterior.
Curiozitatea pe care copiii o manifesta fata de fenomenele naturii trebuie mentinuta si transformata într-o puternica dorinta de a o cunoaste si întelege din ce în ce mai bine. Observarea sistematica a dezvoltarii si schimbarii în timp a plantelor, a cresterii si îngrijirii animalelor, educa atentia, spiritul de observatie deprinderea de a sesiza schimbarile din natura si dorinta de a cunoaste cauzele acestora. Noile cunostinte transmise copiilor cu prilejul observarii diferitelor fenomene ale naturii sunt întelese si memorate cu multa usurinta.
Raspunzând la întrebarile prescolarilor, educatoarea trebuie sa le ex


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org