Referat - Atentia

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
405
Etichete
atentia
Descarcari
305
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Atentia



Atentia este un fenomen deosebit de complex, greu de descifrat. Greutatea provine din faptul ca atentia însoteste permanent celelalte procese si activitati psihice, manifestându-se o data cu ele. Este greu de presupus ca un proces psihic s-ar putea desfasura fara participarea cât de cât a atentiei. În asemenea conditii separarea continutului specific al atentiei de continutul specific al celorlalte procese si activitati psihice devine deosebit de dificila.
Atentia nu are un continut reflectoriu de sine statator. Ea nu reflecta nici esenta obiectelor, nici experienta trecuta a oamenilor, etc. Asadar continutul specific al atentiei nu trebuie cautat în acele caracteristici care definesc procesul psihic.
Atentia este o modalitate deosebita de organizare a activitatii psihice. Ea se exprima în orientarea si concentrarea activitatii psihice asupra obiectelor si fenomenelor ce ne înconjoara.
Dupa ce cunoastem ca un om este atent?
Un om atent are, adeseori, privirea fixa, dar vie, expresia fetei putin încordata, miscarile membrelor ca si cele ale întregului corp reduse si subordonate activitatii desfasurate în acel moment, respiratia mai superficiala si rara, raportul dintre inspiratie si expiratie schimbat: inspiratiile mai scurte, expiratiile prelungite etc. Elevul care nu întelege ceea ce citeste, manifesta uneori încordare, alteori neliniste sau o anumita activitate motorie: rasfoieste nervos filele cartii, se plimba etc.
Muncitorul din fata tabloului de comanda are o alta expresie a fetei decât pianistul. La pianist expresia fetei reda traireainterioara. La muncitor expresia fetei reda concentrarea asupra semnalelor pe care le vede, le aude etc.Si starea de neatentie poate fi vazuta, simtita.
Un om neatent are privirea absenta, distrata, executa miscari excesive cu membrele, su cu întregul corp, manifestând apatie, somnolenta, plictiseala etc. Elevul neatent este agitat, pare ca numara minutele pâna la sfârsitul orei. Muncitorul sau pianistul manifesta pli


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org