Referat - Cauzele principale ale plasarii copiilor in casele de copii

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4383
Etichete
cauzele, principale, ale, plasarii, copiilor, casele, copii
Descarcari
813
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

CAUZELE PRINCIPALE A PLASARII  COPIILOR ÎN CASELE DE COPII
 
În legatura cu schimbarile de ordin social – economic, care au loc în republica, tot mai actuale devin acordarea ajutorului si sustinerii familiei si copiilor, mai ales a celor care sunt inclusi în categoria “problematici”.
Schimbarea brusca a orientarilor valorice, care are loc in societate, inadaptarea psihologica a partii majoritare a societatii, caderea normelor morale se pot observa în forma negativa în procesul de socializare a copiilor si adolescentilor.
Iar în ultimul timp capata amploare cresterea considerabila a orfanitatii “sociale” si aparitia unor caracteristici noi a ei. Se evidentiaza asa numita orfanitate sociala “latenta”, care este legata cu înrautatirea conditiilor de trai a familiei, decaderii traditiilor ei morale si schimbarii atitudinii fata de copii (incluzând chiar uneori si excluderea lor completa din familie), în rezultat – creste numarul copiilor si adolescentilor vagabonzi.    
În raportul vice – ministrului educatiei Rusiei, d-ei Lazutova M.N., în cadrul conferintei nationale a directorilor caselor de copii si scolilor – internate pentru copii orfani, si copii ramasi fara tutela parintilor (oct. 1995) a fost  mentionat faptul, ca “în trecut orfan a fost considerat acel copil, care si-a pierdut parintii. Secolul 20 a dat nastere la un nou fenomen – orfanitate sociala – copiilor, lasati de catre parinti. Iar acest fapt semnifica o rusine mare pentru tara, deoarece aparitia copiilor orfani, având parinti vii, mai bine decât oricare date statistice, arata criza morala a majoritatii din populatie si distrugerea familiei ruse”.
Acum vom încerca sa vedem totusi, car sunt cauzele acelui fapt, ca copiii, având parinti vii ramân singuri în fata destinului sau complicat?
Acest fenomen nu este caracteristic doar pentru Rusia. Urbanizarea rapida a societatii contemporane, zdruncinarile sociale, migrarea intensa a populatiei în majoritatea tarilor este condusa de un numar mare de copii abandonati. Însa si pâna la momentul actual ramâne a fi putin studiata si neclara natura acestei forme anomale a comportamentului mamei. Practica de lucru cu astfel de femei, analiza putinei literaturi de specialitate, constata faptul unei interactiuni complexe dintre factorii sociali, psihologici si patologice, care stau la baza ruinarii unei forme esentiale a comportamentului social a femeilor – maternitatii (Brutman V., 1995).
Comitetul Belgian a problemelor sociale a femeilor, cercetând aspectele refuzului de la copil, a descris 3 categorii esentiale a mamelor, care îsi leapada copiii. Prima (fiind si cea mai raspândita) – tatal copilului a lepadat, gravida fiind, viitoarea mama. A doua – femeia naste copilul de la o relatie extraconjugala. A treia  categorie – femeile cu o adaptabilitate sociala si morala si responsabilitate scazuta.
Conform datelor Ministerului Ocrotirii Sanatatii a Federatiei Ruse, 35% din întreg numar de femei, care abandoneaza copiii,  au nascut în rezultatul unei relatii extraconjugale. În ultimul deceniu creste numarul relatiilor extraconjugale: în 1980 numarul lor a fost 10,8%, în 1993 – de 19,6 (datele pentru Federatia Rusa).
Între factorii nefavorabili ai orfanitatii sociale tin sa fie evidentiate urmatoarele:
?         cresterea numarului de divorturi. Din cauza divorturilor mai mult de 613 mii de copii pâna la 18 ani au ramas fara unul dintre parinti;
?         majorarea numarului familiilor incomplete, din ce cauza cercul restrâns a comunicarii în familie, greutatile în comunicare cu semenii duc la aparitia simptoamelor neurotice, mai des la baieti. (mai mult de 50% de infractori minori au crescut în familii incomplete, mai mult de 30% de copii cu devieri neurotice, au crescut fara tata);
?         greutatile materiale a familiei, parintii – someri. Conform datelor Statisticii de Stat a Federatiei Ruse mai mult de jumatate (55%) de familii incomplete  - practic se afla la nivelul mai jos decât cel al saraciei. Familia slabita si descompusa singura devine rezervor pentru forme diferite de comportament deviant. (de exemplu, în Inspectoratele în Problemele Minorilor spre sfârsitul an. 1994 au fost trecuti 405 mii de copii si tineri (în 1993 – 376 mii), fiecare al 4-lea din ei fiind un copil în vârsta de 14 ani. Fiecare al 3 –lea din ei are doar un parinte, 2,3% - copiii orfani, 1,6% - locuiesc în casele de copii. Numarul copiilor alcoolizati este de aproximativ 500 mii, narcomani – 14,5 mii, majoritatea acestor copii provenind din familii nefavorabile. Drept un izvor puternic a orfanitatii sociale putem mentiona si cresterea numarului copiilor – invalizi. /datele pentru F.R./). 
Pe parcursul unui timp îndelungat copiii – orfani nu au servit drept un obiect de cercetari stiintifice speciale. În legatura cu faptul ca fenomenul orfanitatii sociale a capatat  în ultimii ani o amploare de ordin social-economic si moral, a aparut necesita...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org