Referat - Criminalul patologic

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
372
Etichete
criminalul, patologic
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Criminalul patologic

In literatura de specialitate diversi autori au incercat sa contureze portretul personalitatii criminale si, in functie de o serie de criterii, sa realizeze clasificarea si gruparea lor. In acest sen au fost utilizate o multitudine de criterii, din care urmatoarele:
a) in functie de gradul de constientizare si control al comportamentului criminal:
- infractori normali
- infractori anormali
b) in functie de tendinta de repetare a actiunilor criminale:
- infractori recidivisti
- infractori nerecidivisti
c) in functie de gradul de pregatire inractionala:
- infractori ocazionali
- infractori de cariera
Lewis Yablonski (1990), folosind drept criteriu modul in care personalitatea infractorului influenteaza comportamentul lui criminal, diferentiaza 4 categorii de criminali:
1. Criminali socializati;
2. Criminali neurotici;
3. Criminali psihotici;
4. Criminali sociopati.
1. Criminalii siocializati sunt cei care prezinta tulburari emotionale mult mai mult decat orice persoana care nu a comis infractiuni. Ei devin criminali in urma impactului contextului social in cadrul caruia invata reguli si valori deviate. Acesti criminali apar mai mult drept violatori ai proprietatii decat criminali violenti.
2. Criminalii neurotici sunt cei care – in general – comin acte infractionale din cauza compulsiunilor neurotice. Spre deosebire de psihotic, neuroticul nu percepe lumea intr-un mod distorsionant. Mai mult, in mod tipic, neuroticii sunt constienti ca exista ceva rau in ceea ce priveste gandirea si comportamentul lor. Principalul simptom al nevrozei este anxietatea. In acord cu psihiatrii, anxietatea poate fi exprimata direct sau indirect, fie in forma unor manifestari precum: orbirea, surzenia, istovirea, frica inexplicabila de anumite obiecte sau situatii, fie in forma unor activitati compulsive, precum comiterea unor infractiuni de tipul cleptomaniei, piromaniei, furtului din magazine. Criminalii neurotici sunt indivizii care devin criminali din


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org