Referat - Dimensiunile personalitatii

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
339
Etichete
dimensiunile, personalitatii
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Dimensiunile personalitatii

1. CARACTERIZARE GENERALA

Temperamentul constituie latura dinamico-energetica a P.
Dinamica deoarece ne furnizeaza informatii cu privire la cat de iute sau lenta, mobila sau rigida, accelerata sau domoala, uniforma sau neuniforma este conduita individului.
Energetica deoarece ne arata care este cantitatea de energie de care dispune un individ si mai ales modul cum este consumata aceasta.
GOLU: ,,Daca insusirile dinamico-energetice sunt innascute, determinate genetic, integrarea lor in plan psihocomportamental, adica in dinamica proceselor psihice si a actelor motorii, se realizeaza in ontogeneza. Intrucat, insa, aceste insusiri bioenergetice se imprima ca atare pe tabloul comportamental, ce se elaboreaza stadial in cursul vietii individului, structura temperamentala si, respectiv, tipul temperamental este innascut reprezentand astfel, alaturi de predispozitii, ,,elementul” ereditar in organizarea interna a P”.
N. SILLAMY in al sau ,,Dictionar de psihologie” (1995), defineste T ca ,,un ansamblu de elemente biologice, care, impreuna cu factorii psihologici, constituie P.”
Poate, cel mai corect este sa consideram ca T reprezinta modul in care variabilele bioconstitutionale si bioenergetice se psihizeaza (adica, se implica in organizarea si desfasurarea proceselor psihice – P, G, M, Afectivitatea) si se reflecta in comportament.
Astfel inteles, T dobandeste un caracter si o conotatie psihologica, devenind un obiect de studiu al psihologiei.
Cand vorbim de T in plan psihologic, noi nu ne gandim direct la constitutia fizica sau la procesele neuroendocrine sau metabolice care au loc in organism, ci la modul cum reactioneaza si se manifesta sb., sub aspect dinamico-energetic, in diverse situatii:
rapiditatea perceptiei; • a raspunsurilor verbale la intrebari
a reactiilor motorii; • intensitatea trairilor emotionale si durata lor
intensitatea sau f


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org