Referat - Dimensiunile psihologice ale muzicii

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4086
Etichete
dimensiunile, psihologice, ale, muzicii
Descarcari
1030
Nota
9 / 10 - 2 voturi

Dimensiunile psihologice ale muzicii
 
            =Doar muzica cu farmecul ei spontan, poate potoli sufletul ratacitor si poate domoli mintea zbuciumata=
(WilliamCongreve)
 
            Din multitudinea genurilor de arta existente, muzica este una dintre cele mai apropiate sufletului omenesc, ea însotindu-ne pe buna dreptate, pe parcursul întregii vieti. De la momentul aparitiei, si pîna astazi, cale de milenii, muzica se include ca element inerent în viata societatii, în  constiinta si natura omului. Alaturi de alte descoperiri ea a devenit un mare fenomen al lumii, acompaniind istoria civilizatiei umane în perioadele de mari avînturi, precum si în cele de declin.
            Prin  urmare, ar fi greu sa ne imaginam pe cineva, ca s-ar putea lipsi totalmente de muzica în viata sa.Aflîndu-se în fiecare din  noi ea actioneaza ca unul din remediile cele mai importante în  serviciul corpului si  sufletului nostru.
Fara îndoiala, muzica are influenta asupra individului, ritmul si armonia, ocolind filtrele logice si analitice ale mintii, îsi croiesc drum spre comorile ascunse ale sufletului, stabilind contact direct cu sentimentele profunde din adîncul memoriei si imaginatiei. Pe de alta parte pragmatismul exagerat si tendintele tehnocratice ale lumii moderne duc, într-o oarecare masura la diminuarea importantei, dezvoltarii personalitatii prin intermediul artelor frumoase, una dintre care este si muzica. În prezent se observa o crestere preponderenta a elementului rational pur, dominatia materialului asupra spiritualului, a cunostintelor asupra sentimentelor. Aceste metamorfoze pot avea consecinte usor de imaginat – dezechilibrarea psihicului uman, ponderea armoniei  între Ratio si Emotiv, între calcul si  sentiment, între agerimea mintii si  bunatatea sufletului.
            Actualmente exista numeroase cercetari consacrate studierii influentei muzicii asupra personalitatii, care constata efectele pozitive ale acesteea asupra diferitor functii si stari ale organismului, ca de exemplu: influenta muzicii asupra functiilor aparatului circulator; efectele de diminuare a oboselei fizice si psihice; actiunea muzicii ca medicament  la bolnavii psihici; ca mijloc de optimizare a procesului de munca în  diferite ramuri ale sferei de productie;  efectul stimulativ  asupra tuturor elementelor pozitive ale individului: initiativa, imaginatie, creativitate, vointa, perseverenta, memorie, inteligenta, încredere în sine, relatii comunicative etc.
            Dar, energia  sunetului, fiind neutra din punct de vedere moral, poate fi folosita pentru a influenta nu numai în bine ci si nociv. Aici avem  în vedere mare diversitate  a genurilor de muzica contemporana: rock, hard-rock,  pop, rap, techno etc – industria muzicii devenind astazi o afacere cu profit de miliarde – cercetarile demonstrînd, însa efectele negative  ale acestora asupra moralei, afectivitatii si spiritualitatii, fapt ce determina comportamentul violent antisocial, dar si asupra sanatatii fizice  - a analizatorilor (în  primul rînd cel auditiv) si organelor interne.
            Iata de ce  este foarte important sa avem un punct de vedere echilibrat cu privire la muzica ascultata si sa acordam o mare atentie selectarii acesteea .
            În lucrarea data ne-am propus sa strudiem, în special, influenta  pe care o are muzica asupra sferei afectiv-cognitive a copiilor de vîrsta scolara mica. Astfel, în primul capitol vom încerca sa facem o  analiza a fenomenului muzicii si a dimensiunilor psihologice ale acestuia; sa determinam care este impactul psihologic al diferitor genuri de muzica; sa evidentiem mecanismele influntei muzicii asupra individului supus auditiilor muzicale.
            În capitolul al doilea ne propunem sa efectuam un studiu experimental pentru a determina cum si în ce mod audierea sistematica a muzicii influenteaza viata psihica a scolarului de vîrsta mica. Deci, factorul experimental presupune audierea unor programe muzicale, special selectate,  în mod sistematic, în conditiile unei clase  de elevi.
            Ipotezele, ce urmeaza a fi confirmate sau infirmate prin acest studiu sunt urmatoarele:
1.       Muzica influenteaza pozitiv sfera afectiv-cognitiva a scolarilor mici;
2.       Modificarile din sfera afectiva, determinate de auditiile muzicale produc modificari în sfera cognitiva a elevilor de vîrsta mica.
Pentru aceasta trebuie de determinat mai întîi care sunt efectele  muzicii asupra sferei afective a elevului mic; de determinat daca modificarile din domeniul afectiv cauzate de  auditiile muzicale produc modificari în sfera cognitiva; de stabilit semnificatia din punct de vedere statistic a schimbarilor eventual produse.
Realizarea obiectivelor înaintate, si prin urmare confirmarea ipotezelor cercetarii, ne vor  permite sa demonstram, ca audierea sistematica  a muzicii “calitative” , în conditiile scolii, dar nu numai, poate con...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org