Referat - Epivolutia psihologiei universale

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
343
Etichete
epivolutia, psihologiei, universale
Descarcari
365
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Ebbinghaus a spus ca psihologia are un trecut lung, dar o istorie scurta.
Metoda edifica promontoriul psihologiei - stiinta care nu face axiologie. Ea se desfasoara în poligonul judecatilor de constatare. Spre deosebire de-alte stiinte, psihologia se enunta prin accesarea si gestionarea judecatilor de valoare.
În 1912 peste 2/3 din rândul acelora care predau filosofia la universitati au semnat o declaratie unde se cerea expres ca nici-o catedra de filozofie sa nu mai fie girata de catre psihologi.
Subiectele care au devenit obiectul unor curente psihologice au fost avortate prin sarcina disperata a încercarii de-a se delimita în raport cu celelalte Scoli. Psihologia a ingerat stiintele neocrone (heraldica si sfragistica) din ratiuni de conservare a unei identitati ulterior mediatizata în plan sidiar caci initial ea nu a existat nici ca orientare în predarea unei discipline si nici ca obiect aparte de examen.
Psihologia - observa V. Pavelcu - nu este, ci devine.
Una dintre lucrarile precoce de diagnostic psihic e cea a medicului iberic Juan Huarte ce preia la 1575 teoria temperamentelor din cultura antica în intentia de-a constitui Psihologia Eclativa. Referindu-se la Hipocrat cerea ca femeia dupa actul sexual sa se culce pe partea dreapta caci daca sperma cade în aceasta parte a uterului iau nastere baieti iar daca va cadea în partea stânga atunci va da nastere la fete. De observat ca Lessing a tradus acest pasaj în cauza ranversat.
Idei ce navigheaza în gândirea lui Huarte limaneaza cautarile multor exegeti. Pe traiectul asertiunii în cauza Gottfried Herder sustine ca doar clima temperata permite aparitia unor culturi superioare în timp ce Willy Hellpach presupune si masoara legaturi între clima - peisaj - temperament.
Teologul si scriitorul elvetian Johenn Caspar Lavater a emis Teoria Fizionomiei axata pe ideea ca partenerii dintr-o casnicie peste ani devin asemanatori prin une


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org