Referat - Evaluarea scolara

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
532
Etichete
evaluarea, scolara
Descarcari
371
Nota
0 / 10 - 0 voturi


EVALUAREA SCOLARA

Prin procesul de evaluare ne pronuntam asupra starii unui fapt, proces la un anumit moment, din perspectiva informatiilor pe care le culegem cu ajutorul unui instrument care ne permite sa masuram în raport cu o anumita norma la care ne raportam.

Evaluare si notare

Schimbarile complexe în ceea ce priveste utilizarea unor strategii
moderne ale învatarii presupun si metode de evaluare adecvate.
Evaluarea trebuie sa fie coerenta cu noile stiluri si metode de predare – învatare si sa fie gândita ca un instrument pentru îmbunatatirea activitatii, nu ca o „proba” a ceea ce stiu sau nu stiu?! elevii la un moment dat. Organizarea unei activitati interesante, în care elevii (si profesorii) se simt bine în timpul învatarii nu este un scop în sine. Trebuie sa înregistram mereu progresele pe care le fac elevii în procesul de învatare. De aceea, evaluarea este menita sa ne sprijine pentru a îmbunatati învatarea, nu sa probeze ca elevii au învatat ceva anume (si cât anume) ca si informatie.
Din aceste motive profesorii trebuie sa foloseasca atât evaluarea formativa (pentru procesul de predare – învatare) cât si evaluarea sumativa (pentru „produsele” care rezulta în urma învatarii).
Pentru a evalua procesul, profesorii pot utiliza „cartonase de iesire”, care sa contina trei întrebari:
Care au fost cele mai importante concepte învatate în aceasta lectie?
Ce este înca neclar?
Ce v-a placut cel mai mult în aceasta lectie?
sau chestionare de evaluare la sfârsitul fiecarui capitol sau chiar la sfârsitul unor lectii. În acest mod profesorii primesc feed – back de la elevi si pot sa faca schimbari în procesul de învatare pentru a îmbunatati pasii urmatori. Pe de alta parte, profesorii vor evalua si „produsul” învatarii, masurând însa ceea ce elevii au realizat în raport cu obiectivele lectiei nu ce anume sau cât nu stiu.
În ceea ce priveste evaluarea sumativa, profesorii pot folosi pe lânga testele scrise sau examinarea orala si alte „probe” de evaluar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org