Referat - Factori implicati in evaluarea functionarii vizuale

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
408
Etichete
factori, implicati, evaluarea, functionarii, vizuale
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Factori implicati în evaluarea functionarii vizuale

A evalua functiile vizuale nu înseamna a le izola, deoarece copiii îsi folosesc vederea în moduri diferite, în functie de mediul lor imediat, de starea fizica sau emotionala, de experientele anterioare, stil de învatare, etc. Functionarea vizuala a aceluiasi copil poate varia de la o zi la alta sau de la o situatie la alta, în functie de o serie de factori.
Astfel, trebuie acordata o atentie deosebita diferentelor datorate gradului de maturizare a sistemului vizual (care poate fi diferit chiar daca copiii au aceeasi vârsta cronologica), nivelului de dezvoltare mentala, a limbajului si abilitatilor de comunicare, a motivatiei sau importantei acordate sarcinilor vizuale. În masura în care functionarea si eficienta vizuala sunt asociate factorilor fiziologici, psihologici, intelectuali si de mediu, putem spune ca ea este unica fiecarei persoane. Prin urmare, doi copii cu acelasi defect vor functiona vizual diferit.
Alaturi de factorii ce tin de copil si deficienta, evaluarea copiilor cu vedere slaba este dificila si din punct de vedere al probelor sau instrumentelor diagnostice folosite în evaluare, cel putin din urmatoarele motive:
Situatia este complexa, datorita specificului deficientei, dar mai ales datorita folosirii unor itemi care nu sunt de natura predominant vizuala si care sunt limitati numeric, aplicati în conditiile unor canale de comunicare vizuala limitate.
Nu exista suficiente instrumente diagnostice pentru evaluarea copiilor cu deficiente vizuale (mai ales pentru determinarea nivelului de dezvoltare). În general, instrumentele de diagnostic folosite pentru copiii cu deficiente vizuale au fost derivate din cele utilizate pentru evaluarea copiilor vazatori. Altele au fost adaptate, mai mult sau mai putin corespunzator, spre exemplu prin transformarea elementelor vizuale în forme palpabile sau au o validitate care nu a fost demonstrata stiintific.
De obicei, în adaptarea probelor pentru copiii cu defi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org