Referat - Influenta factorilor socioculturali asupra perceptiei, memoriei si gandirii

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
334
Etichete
influenta, factorilor, socioculturali, asupra, perceptiei, memoriei, gandirii
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Influenta factorilor socioculturali asupra perceptiei, memoriei si gandirii

Influenta factorilor socioculturali asupra perceptiei

Din perspectiva lui Zlate, perceptia este definita ca reflectare subiectiva nemijlocita, în forma de imagine a obiectelor si fenomenelor externe, ce actioneaza în momentul dat, asupra noastra, prin ansamblul insusirilor si componentelor lor. Din aceasta definitie a perceptiei, se observa deosebirea ei de senzatie, definita ca reflectare de tip secvential- unidimensional, a unor însusiri singulare ale obiectului. Se subliniaza de asemenea de asemenea, prezenta si actiunea directa a stimulului complex asupra analizatorilor. Reflectând obiectul în unitatea insusirilor sale componente, perceptia constituie un nivel calitativ superior de realizare a cunoasterii senzoriale, care permite nu numai simple discriminari, ci si operatii mai complexe de identificare si clasificare.
P. Golu in ,,Fundamentele psihologiei sociale” analizeaza faptele de cercetare care atesta pezenta persoanei in perceptie, faptul ca diferite componente ale comportamentelor perceptive suporta influenta experientei trecute a individului, a apartenentei la grup si la normele socioculturale.
I. Autorul se refera in primul rand la date etnologice.
I.1. In cercetarile lui Malinovski (1927) se gaseste un exemplu interesant de modelare a experientei vizuale prin factori culturali.
a) La populatia Trobiandais, notiunea de asemanare dintre parinti si copii si dintre copiii acelorasi parinti este strict regizata de normele sociale, fapt care, intr-o anumita masura, poate merge chiar impotriva marturiei simturilor. De pilda, asemanarea cu tatal este considerata ca naturala si convenabila; existenta ei este intotdeauna pp. si afirmata. A insinua ca este o asemanare intre copil si mama ar fi o grava injurie.
b) In al doilea rand s-a convenit ca fratii nu seamana intre ei. Aceasta actioneaza ca o dogma: chiar daca fiecare seamana cu tatal lor, fiecare va nega ca exista vreo asemana


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org