Referat - Influenta religiei si pozitiei sociale asupra comportamentului electoral

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
385
Etichete
influenta, religiei, pozitiei, sociale, asupra, comportamentului, electoral
Descarcari
234
Nota
0 / 10 - 0 voturi















Influenta religiei si pozitiei sociale asupra
comportamentului electoral



































Studiul comportamentului electoral este unul dintre domeniile sociologiei caruia i-au fost dedicate numeroase cercetari si analize in ultimele decenii. Dreptul de a vota este un drept fundamental, iar întregul edificiu al democratiei se bazeaza pe posibilitatea exercitarii acestui drept. În încercarea de a stabilii care sunt factorii care influenteaza optiunea politica mai multi cercetatori francezi au efectuat un ansamblu de studii, care s-au desfasurat pe parcursul a zece ani, asupra electoratului francez. Analiza datelor culese cu acest prilej au condus la concluzia ca exista o dependenta strânsa intre apartenenta la o anumita clasa sociala, detinerea unui patrimoniu, religie si optiunea politica.

Comportamentul electoral poate fi asociat, in termenii probabilistici, unui sistem organizat de reprezentari, atitudini si norme. Sistemul include in primul rând perceptia asupra universului politic dar nu se reduce numai la aceasta, cuprinzând un model de reprezentari ale câmpului social, al convingerilor si sentimentelor relative la ce înseamna legitimitatea si nelegitimitatea reprezentantilor alesi.
Guy Michelat si Michel Simon au elaborat doua modele ale acestui sistem simbolic. Primul este structurat in jurul religiei si pune accentul pe valorile familiei, caminului si muncii, patrimoniu simbolic si material fara de care individul nu îsi concepe existenta. Acest sistem de valorizare si reprezentare este caracteristic in general celor care voteaza cu partidele de dreapta. Al doilea model este structurat in jurul clasei sociale, a antagonismelor si solidaritatii in cadrul acesteia. Experienta realitatilor sociale si economice si felul in care ele conditioneaza existenta si soarta familiei sale si a celor care traiesc in acelasi mediu, reprezinta referinta cea mai utilizata. Acest ansamblu de semnificatii este adeseori asociat cu un vot a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org