Referat - Integrarea nevazatorilor-o perspectiva mai buna de viitor

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
345
Etichete
integrarea, nevazatoriloro, perspectiva, mai, buna, viitor
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Integrarea nevazatorilor-o perspectiva mai buna de viitor
Integrarea nevazatorilor in invatamantul de masa este mult mai benefica decat segregarea lor in ceea ce priveste perspectivele de viitor, mai precis in gasirea unui loc de munca.
 Prezentare teoretica
Generalitati despre nevazatori. Pe parcursul istoriei au existat diferite relatari despre nevazatori talentati. Primul pe care putem sa-l mentionam este Homer cu “Iliada” si “Odisea”, apoi un altul este Nicholas Saunderson (1682-1739), un vestit profesor de matematica al Universitatii Cambridge. De mentionat este si elvetianul Francois Hubert (1750=1831), naturalist care a studiat viata albinelor, precum si Maria Theresia von Paradis (1759-1824) din Viena, pianista si profesoara de muzica pentru care Mozart a scris un concert de pian si orchestra. Dar sa nu-l uitam pe Louis Braille, nevazatorul care a inventat alfabetul braille, ceea ce a oferit tuturor persoanelor cu aceasta deficienta posibilitatea de a scrie si de a citi. Toate aceste ilustre nume ne-au demonstrat ca, desi in acele vremuri nu exista un sistem de invatamant special, au reusit sa se remarce pe plan mondial si, totodata, ele au dovedit ca si fara vedere se poate trai o viata normala.
Ce inseamna sa fii nevazator ? Multi oameni isi asuma raspunderea de a spune ca nevazatorii traiesc intr-o lume a intunericului total (Schulz, 1980). De fapt, in realitate nu este asa pentru ca doar 10% din persoanele cotate ca fiind nevazatoare sunt oarbe (Kahn & Moorhead, 1973). Multi dintre nevazatori percep diferenta dintre lumina si intuneric, umbre si unii dintre ei chiar si miscarea obiectelor, deci aceste persoane nu traiesc intr-o lume a intunericului total.
O alta idee eronata despre nevazatori este faptul ca lipsa vederii este o pedeapsa pentru ei. Acest punct de vedere a fost foarte cunoscut in trecut, dar din pacate mai persista si in unele societati de astazi.
Ce se crede despre nevazatori ? Multe persoane au reticente fata de nevazatori deoarece


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org