Referat - Integrarea persoanelor cu disabilitati

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
456
Etichete
integrarea, persoanelor, disabilitati
Descarcari
320
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Integrarea persoanelor cu disabilitati

Factorii care influenteaza la integrarea persoanelor cu disabilitati.
Factorii care asigura integrarea persoanelor cu cerinte speciale sunt: sistemul legislativ, s. de formare a opiniei publice, s. de coordonare a institutiilor societatii, s. de formare a cadrelor didactice, s. de dezvoltare si asigurare cu mijloace tehnice, Centru de Cercetare a copiilor cu cerinte speciale, Centru de Pregatire si Amplasare în câmpul muncii, Centru de recuperare si de Sprijin, Instututii speciale de indtruire, educare si corectie, servicii de detvoltare si corectie precoce.

Nirje B. sustine ca integrarea se refera la asigurarea serviciilor pentru o educatie speciala în cadrul scolii obisnuite. Nirje descrie esenta principiului integrarii si nivelurile sale de dezvoltare. Integrarea semnifica faptul ca relatiile dintre indivizi sunt bazate pe o recunoastere a integritatii lor, a valorilor si drepturilor comune ce le poseda. Când lipseste recunosterea acestor valori, se instaureaza alienarea si segregarea între grupurile sociale.
Nirje B. spunea ca “integrarea înseamna sa ti se permita sa fii capabil sa fii tu însuti printre ceilalti.” Integrarea se refera la “relatia care se instaureaza între individ si societate”.
Ea se realizeaza pe mai multe niveluri, de la simplu la complex. Aceste nuveluri sunt urmatoarele:
integrarea fizica
integrarea functionala
integrarea sociala
integrarea personala
integrarea în societate
integrarea organizationala
1. Integrarea fizica, permite persoanelor handicapate satisfacerea nevoilor de baza ale existentei si realizarea ritmurilor existentei. Prin integrarea fizica, se asigura construirea locuintelor în zone rezidentiale, organizarea claselor si grupelor în scoli obisnuite, profesionalizarea în domenii diverse, locuri de munca (rezervate handicapatilor) si petrecerea timpului liber, în conditii obisnuite.
2. Integrarea functionala, se afla în prelungirea celei fizice. Ea se refera la asigurarea functionar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org