Referat - Neuropsihologie-maduva spinarii

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
353
Etichete
neuropsihologiemaduva, spinarii
Descarcari
255
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Neuropsihologie-maduva spinarii



Maduva spinarii este organul nevraxial situat in canalul rahidian. Are forma unei tije cilindrice usor turite dorsoventral, cu diametrul de 1 cm si o lungime de aproximativ 45 cm. In dreptul vertebrei atlas se continua cu bulbul rahidian si se termina la nivelul celei de 2 a vertebre lombare printr-un con terminal. Acesta se continua cu un filament numit filum terminale, care se fixeaza de cocis. Desi se termina la nivelul cele de a 2 a vertebre lombare, maduva prezinta , pe langa regiunile cervicala, toracala, lombara si o regiune sacrala. Aceste regiuni nu corespund topografiei coloanei vertebrale, deoarece maduva este mai scurta decat canalul medular.
In regiunea cervicala cat si in cea lombara a maduvei esxista anumite umflaturi, respectiv, intumescentia cervicalis si intumescentia lumbalis. Aceste umflaturi reprezinta zonele in care sunt concentrate numerosi neuroni care alcatuiesc nuclei de origine ai nervilor rahidieni.
In lungul maduvei, pe linia mediana anterioara se afla un sant larg si adanc, numit santul median anterior ( fisura mediana anterioara ) , iar pe linia mediana postrioara se afla un sant median posterior, mai putin adanc, dar care se continua in substanta medulara cu un sept posterior. De o parte si de alta a santului anterior exista cate un sant lateral posterior . La nivelul santurilor anterioare parasesc maduva, radacinle anterioare ale nervilor rahidieni, iar la nivelul santurilor laterale posterioare patrund in maduva radacinilor posterioare ale acestor nervi.
Maduva spinarii este alcatuita din substanta censuie situata central si din substanta alba periferica.

Substanta cenusie

Are pe sectiune forma literei H, fiinda alcatuita din doua mase laterale leagte intre ele printr-o comisura cenusie. Masele laterale de subsatnta cenusie prezinta cate o prelungire anterioara, cate una laterala mica si cate o prelungire posterioara numite respectiv, coarne anterioare, laterale si posterioare.
Coarnele ant


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org