Referat - Particularitatile dezvoltarii psihice si fizice a copiilor din Casele de Copii

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
541
Etichete
particularitatile, dezvoltarii, psihice, fizice, copiilor, din, casele, copii
Descarcari
261
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Particularitatile dezvoltarii psihice si fizice a copiilor din Casele de Copii
 
Problema învatarii si educarii copiilor orfani si copiilor, care au ramas fara tutela parintilor, este strâns legata de problemele ocrotirii sanatatii lor, maririi posibilitatilor functionale si de adaptare.
Cercetarile unui sir de autori au aratat, ca starea sanatatii copiilor la momentul intrarii în casa de copii este caracterizata prin retinere în dezvoltare fizica la 23 – 24%, si numai 17% de copii au o dezvoltare fizica armonioasa, ceilalti –dizarmonioasa. Majoritatea copiilor sufera de retinere în dezvoltarea psihica; de nedezvoltare generala a vorbirii si alte dereglari.
Conform datelor V.V.Corneva, obtinute în rezultatul cercetarii sanatatii si dezvoltarii neuropsihice a copiilor, ce au ramas fara tutela parintilor în comparatie cu copiii din gradinita au fost evidentiate urmatoare:
?         instabilitatea comportamentala la 81,3% de copii institutionalizati ( în comparatie cu 11,6% la copii din gradinita)
?         scaderea memoriei la 83,8% de copii orfani ( în comparatie cu  16,5% de copii care frecventeaza gradinita)
?         scaderea activismului social la 67% de copii orfani (si 10,8% la copii din gradinite)
?         dereglarile comunicarii – 47,6% la copiii institutionalizati (8,7% la copiii educati la gradinita).
În asa fel a fost constatata ramânerea în urma a diferitor parametri psihici cu 5 – 6 ori.
Majoritatea copiilor din Casele de copii la vârsta de 7 ani nu au pregatire suficienta pentru învatarea la scoala, la majoritatea din ei se observa retinerea dezvoltarii activitatilor cognitive, motore si de joc. Necatând la capacitatile potentiale pastrate, pregatirea de catre scoala nu duce la corectie totala a functiilor ramase în urma, fapt ce nu le permite acestor copii sa se adapteze normal la viata, si ce duce la comportament asocial.
Pentru o diagnosticare corecta a statutului psihic a copiilor, ce au ramas fara tutela parintilor avem nevoie de cercetarea fa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org