Referat - Perioada pubertatii si adolescenta

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
526
Etichete
perioada, pubertatii, adolescenta
Descarcari
401
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Perioada pubertatii si adolescenta

Pubertatea ca si adolescenta se caracterizeaza prin trcerea spre maturitate si integrare în societatea adulta. Aceste perioade sunt unele în care tutela familiala si scolara se modifica treptat, modificarea fiind integrata din punct de vedere social în prevederi legale ale unor responsabilitati ale tinerilor începând cu 14 ani pâna la obtinerea majoratului civil la 18 ani.
În dezvoltarea psihica a copilului de dupa 10 ani se pot diferentia 3 stadii marcante si anume:
Stadiul pubertatii (10 – 14 ani) dominat de o intensa crestere;
Stadiul adolescentei (14 – 18/20 ani) dominat de adaptarea la starea adulta, de procesul de câstigare a identitatii;
Stadiul adolescentei prelungite (18/20 – 24/25 ani) dominat de integrarea psihologica primara la cerintele unei profesii, la conditia de independenta si de optiune maritala.
Fiecare din aceste stadii cuprinde substadii cu probleme si caracteristici proprii.
1)Pubertatea, dominata de procesul de crestere si maturizare sexuala intensa, cuprinde substadii care desii diferite de la caz la caz, au aceeasi linie de succesiune:

a)Etapa prepuberala (10-12 ani) ce se exprima printr-o accelerare si intensificare din ce în ce mai mare a cresterii. Tinerele fete trec printr-o crestere accentuata si câstiga 22 cm în înaltime, în timp ce la baieti cresterea poate începe ceva mai târziu,între 12-16 ani, si este mai evidenta. Cresterea este uneori impetuoasa si se însoteste de momente de oboseala, dureri de cap si iritabilitate.
În aceasta perioada are loc intrarea într-un nou ciclu de scolarizare cu noi cerinte si solicitari la care se adauga un grad de intelectualizare afectiva în scoala, care întareste sentimentul de apartenenta la generatie. Totodata începe implicarea în activitati specific tineresti – antrenarea în formatii artistice, în cercuri tehnice, în concursuri si competitii din cadrul scolii si nu numai.
Si în familie încep sa se manifeste modifi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org