Referat - Psihologia multimilor

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
415
Etichete
psihologia, multimilor
Descarcari
377
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Psihopedagogie speciala
Anul I
PSIHOLOGIA MULTIMILOR
De Gustave Le Bon

- prezentare generala -


„Intram într-o adevarata era a multimilor” afirma Gustave Le Bon în una din cartile sale, numita „Psihologia multimilor”, iar aceasta afirmatie revolutioneaza cu atât mai mult cu cât schimbarile aparute o data cu începutul epocii moderne se produc datorita acestor „mase inconstiente si brutale”. „Soarta natiunilor nu se mai hotaraste în consiliile principilor”, spune autorul, „ci în sufletul multimilor”. Scopul cartii este asadar prezentarea trasaturilor multimilor, ajutând la clarificarea anumitor evenimente sociale, care sunt altfel de neînteles.
Gustave Le Bon (1841-1931), medic si sociolog francez, s-a numarat printre notabilitatile intelectuale pariziene. Printre lucrarile sale se numara „Legile psihologice ale evolutiei popoarelor”, „Psihologia socialismului”, „Psihologia educatiei”. Cartea care i-a adus însa o notorietate internationala este „Psihologia multimilor” (1895), datorita careia Le Bon este considerat un precursor al acestei laturi a psihologiei.
Riguros structurata si organizata, fiind usor de parcurs, opera lui Le Bon aduce o serie de
idei inovatoare vizavi de notiunea de multime si elemente de psihologia mulimilor. Succesul
acestei carti se datoreaza, printre altele, originalitatii autorului, lucrarea fiind indrazneata,caustica si înteleapta totodata. Este greu de spus daca în final concluziile sale sunt bazate pe o intuitie personala, ca în cazul afirmatiei: „Multimile sunt feminine, iar cele mai feminine sunt multimile latine”. Oricum se simte în întreaga lucrare suportul studiilor efectuate de autor în cadrul altor discipline. Cunostintele sale despre psihologia individului, notiunile de antropologie si istoria civilizatiilor s-au dovedit deosebit de utile în sustinerea afirmatiilor cu privire la psihologia multimilor, care se pare ca ascundea multe aspecte ignorate anterior de alti specialisti din domeniu. Le Bon se inspira totusi din lucra


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org