Referat - Regulile de adresare in mediul universitar

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
377
Etichete
regulile, adresare, mediul, universitar
Descarcari
205
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Regulile de adresare in mediul universitar


Regulile de adresare,au o importanta aparte ,fie ele in mediul universitar,fie intr-un cu totul alt mediu ( social,de afaceri). Ele reprezinta cartea noastra de vizita ;o persoana poate sa-si formeze o impresie despre cineva inca de la primele cuvinte. Cred ca aceste reguli nu se invata neaparat ca pe o lectie sau tema predata la scoala,ci sunt mai mult deprinderi dobandite de-a lungul trecerii anilor, educatia familiala sau scolara (dirigintele)avand roluri importante,dar liberul arbitru fiind cel care are greutatea cea mai mare ,(dupa parerea mea).
Mediul universitar,spre deosebire de alte medii, impune un nivel de gandire si exprimare mai avansat, fiind trambulina prin care studentul este « aruncat » spre societate si apoi aspru analizat .
Studentul ca si profesorul sunt persoane adulte, capabile sa cantareasca « greutatea » anumitor cuvinte asupra actiunilor viitoare. Fac referire aici la limbajul insultator sau umilitor folosit de unii profesori la adresa studentilor, simtind personal efectele deloc placute ale unor cuvinte de genul :« tampiti,prosti,incompetenti ».Studenta fiind in cadrul unei alte facultati,anul 1,eu ca si colegii mei ne-am lovit de unele materii greu de inteles la o prima vedere,lucru deloc apreciat de Dl profesor sub a carui indrumare ne aflam si care nu a ezitat sa-si reverse furia asupra noastra folosind termenii de mai sus. Efecte : teama s-a instalat imediat,repulsie fata de acea materie ,incoltirea dorintei de abandon ori a ideii ca nu ne-am ales bine facultatea .
Codul etic al universitatilor in general nu ingaduie comportamente insultatoare, respectiv actele de exprimare injurioasa,intimidanta, sau umilitoare,indreptate impotriva participantilor la activitatile din universitate,indiferent cine sunt acestia. Comportamentul insultator contravine eticii academice atat atunci cand intervine intre persoanele aflate in aceeasi pozitie cat si in pozitie ierarhica. Astfel de acte indrepta


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org