Referat - Relatia dintre locul controlului si satisfactia in munca

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
355
Etichete
relatia, dintre, locul, controlului, satisfactia, munca
Descarcari
236
Nota
0 / 10 - 0 voturi

RELATIILE DINTRE LOCUL CONTROLULUI SI SATISFACTIA ÎN MUNCA


Nivelul ierarhic superior , competenta în munca, posibilitatile de promovare, salariul sunt factori ce contribuie la satisfactia în munca . De asemenea ca angajatii satisfacuti învata sarcini legate de slujba mai repede .
Cercetarile sugereaza ca cei care sunt mai satisfacuti înmunca sunt mai bine adaptati si ma stabili emotional . Satisfacti a în munca e asociata cu caracteristici pozitive de personalitate .
F Brosschot 1994 gaseste ca locul controlului e relationat cu stima de sine , dominanta si e negativ relationat cu inadegvarea sociala . Toate simptomele psihopatologice au fost corelate negativ cu scala inter si pozitiv cu scalele externe , deci locul controlului e asociat si el cu caracteristici pozitive de personalitate în timp ce locul controlului extern prezinta asociatii cu caracteristici mai putin de dorit
Astfel în teoria caracteristicilor slujbei una din dimensiunile esentiale ale slujbei ce duce si la satisfactia , este autonomia . Cu cât mai mult o slujba depinde de eforturile si initiativele angajatului cu atât mai mare este simtul responsabilitatii personale . În slujbele ce prezinta aceasta caracteristica angajatii stiu ca performanta de succes depinde mai mult de ei decât de superiorii lor .
Nevoia înalta de realizare e cea care face angajatul satisfacut când aceasta dimensiune este prezenta iar în prezenta ei este firesc ca angajatii cu locul controlului intern sa se simta mai bine
O asemanare mult mai mare întâlnita în teoria expectantei referitoare la motivatie ce afirmaa ca oamenii fac alegere în privinta efotului pe care îl vor depune bazându-se pe expectanta ca anunmmite recompense vor urma daca se comporta într-un anumit fel (Vroom 1964 ) Recompensele primite de fapt perceptia acestora daca sunt privite ca echitabile duc la satisfactie . Aici asemanarea este evidenta cu notiunea de locul controlului .
De altfel acesta e definit de Rotther ca o expectanta generalizata


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org