Referat - Sanatatea si educatia fizica

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
485
Etichete
sanatatea, educatia, fizica
Descarcari
327
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SANATATEA SI EDUCATIA FIZICA
Focus Institut

EUSEBIU TIHAN, M.Sc. (sub red.), LAURA GHIZA, M.Sc
© 2002 – Editura Institutului de Ecologie Sociala si Protectie Umana - FOCUS
SANATATEA POPULATIEI (culegere de texte)
focus_sebi@yahoo.com



S
anatatea privita ca un ideal, dar si ca o cerinta fundamentala a vietii este o problema ce preocupa fiecare individ dar si societatea în ansamblu, la realizarea ei concurând o multitudine de factori: tehnici, economici, sociali, culturali, ecologici, spirituali etc. De aceea, a o încadra într-o notiune absoluta sau unanim acceptata este foarte dificil. De obicei, dupa unghiul prin care este privita, are trei întelesuri si anume în:
a - lumea stiintifica medicala;
b - politica sociala a statului;
c - constiinta individuala.
Hipocrat, parintele medicinei europene (secolul V a.hr.) o denumea ca pe "o stare de echilibru între corp, minte si mediu", definitia data de el fiind foarte apropiata si uneori chiar mai completa decât multe dintre cele enuntate de autori moderni. Spre exemplu "absenta bolii, lipsa confortului si invaliditatii" (Beisser-1979); "stare completa de bine, confort si fericire care presupune pe lânga factorii biologici si interventia sau mai bine zis satisfacerea unor factori emotionali afectivi" (Prinee-1970); "stare de bine fizic, moral si social si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii" (OMS-1982).
Privita ca o problema complexa bio-psiho-sociala, se poate observa ca sanatatea nu poate fi opera exclusiva a sistemului medical caruia dupa unele statistici internationale îi revine doar 11-12% în conservarea ei, restul revenind situatiei economico-sociale a populatiei, calitatii aerului si apei, hranei, conditiilor de locuit, educatiei etc. Clasic, se considera ca medicina are doua parti prin care poate interveni asupra starii de sanatate: terapia ("arta vindecarii bolilor") si profilaxia sau "ansamblul masurilor care permit sa se evite aparitia, agravarea si extinderea unei boli" (definitie propusa de O.M.S.).


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org