Referat - Stimularea creativitatii la varsta prescolara

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
505
Etichete
stimularea, creativitatii, varsta, prescolara
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Stimularea creativitatii la vârsta prescolara


MOTTO:”Fiecare om este creativ;
Trebuie insa ca el sa-si dea seama.”


Prescolaritatea este apreciata tot mai mult ca varsta ce cuprinde cea mai importanta experienta educationala din viata unei persone ; pe parcursul ei inregistram ritmurile cele mai pregnante in dezvoltarea individualitatii umane si unele din cele mai semnificative achizitii cu ecouri evidente pentru etapele ulterioare ale dezvoltarii sale .
De aceea , nu putem face abstractie de una din dimensiunile esentiale pentru intreaga dezvoltare si afirmare a personalitatii –creativitatea .
Din aceasta perspectiva , subliniem ca profilul psihologic al varstei prescolaritatii cuprinde multiple premise favorizante pentru cultivarea si stimularea potentialului creativ. Avem in vedere dinamismul , impetuozitatea si expresivitatea proprii acestei varste , acel freamat permanent sau acea vibratie si efervescenta launtrica ce confera copiilor note specifice de dinamism creativ , disponibilitati de exteriorizare spontana si autoexpresie insufletita , analoage oricarui élan creator .
Stimularea creativitatii este un demers socio-educational complex ,ce cuprinde simultan fenomenele de activizare ( incitare si sustinere ) antrenare ,cultivare si dezvoltare prin actualizarea virtualititatilor creative , pentru accederea lor de la posibil la real , prin afirmarea efectiva .
Este necesar sa avem in vedere intregul sistem al conditiilor sau factorilor favorizanti afirmarii si dezvoltarii creativitatii ,cum ar fi :
factori structurali, intriseci creativitatii
factori de climat general in dezvoltarea si afirmarea personalitatiicopiilor ;
factori de ambianta psihosociala si respectiv de climat psihoeducational –stimulativ pentru afirmarea si evolutia creatoare;
Totodata ; este necesara utilizarea adecvata a diferitelor metode si procedee specifice de stimulare si antrenare a creativitatii
Orice


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org