Referat - Tipuri de inteligenta

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
723
Etichete
tipuri, inteligenta
Descarcari
349
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Inteligenta este un lucru ciudat. Unii oameni despre care se crede ca ar fi inteligenti au rezultate groaznice la testele standardizate. Oamenii care salveaza vieti nu sunt intotdeauna inteligenti si unii oameni autisti pot citi, aduna, sau scrie mai repede sau mai bine decat oamenii cu un coeficient de inteligenta înalt. Realizând ca sunt multe tipuri distincte de inteligenta putem intelege inteligenta mult mai bine.
Caracterizarea omului ca reprezentând fiinta inteligenta este valabila în aceasta forma generala, cât si în oricare din concretizarile sale, tocmai în virtutea existentei mai multortipuri de inteligenta.
Profesionalizarea indivizilor în diferite domenii de activitate duce la formarea si dezvoltarea unor tipuri particulare de inteligenta, care reprezinta fie aplicarea si amplificarea inteligentei generale, fie valorificarea inteligentei fluide, fie rezultatul învatarii si educatiei într-un domeniu determinat de activitate. Putem mentiona, din acest punct de vedere, inteligenta matematica, inteligenta generala, inteligenta tehnica.
Dintr-un punct de vedere asemanator, care evidentiaza dimensiunile multiple ale inteligentei, unii autori vorbesc despre inteligenta multipla.
Astfel, Howard Gardner stabileste, în acest cadru conceptual, mai multe tipuri de inteligenta despre care el a spus ca pot fi diferentiate dupa un numar de observatii. De exemplu, daca cineva a suferit o rana pe creier, dar abilitatea sa a ramas intacta, atunci aceasta inseamna ca acea abilitate este o forma de inteligenta. O alta observatie apare atunci când o persoana este extrem de talentata într-un domeniu dar este oarecum medie în toate celelalte.
Cele initial sapte tipuri de inteligenta sunt : lingvistica, logico-matematica, spatiala, muzicala, kinestezica, intrapersonala si interpersonala, carora le-a mai adaugat inteligenta naturalista.
Aceste tipuri de inteligenta, împreuna cu abilitatile si ocupatiile cel mai des intâlnite ale persoanelor respective au fost grupate în


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org