Referat - A crede sau nu

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3084
Etichete
crede, sau
Descarcari
953
Nota
9 / 10 - 1 vot

A crede sau nu ?
Credinciosii diferitelor religii ( budismul, crestinismul.etc.) accepta si incurajeaza credinta intr-o fiinta suprema , divina care este creatoarea omenirii, argumentele in sprijinul existentei acestei divinitatii fiind vagi, teoretice, generale.
In cazul aparitiei fiecarei religii ,un factor comun este existenta unui trimis , reprezentant al divinitatii (Mohamed,Isus,etc.), care avea misiunea sa raspandeasca credinta respectiva.
Un non-sens evident este conceptul ce sustine ca daca fiecare popor ,inca din antichitate , credea intr-o fiinta divina , in consecinta , rezulta ca aceasta exista.
Deasemenea conceperea lumii este atribuita unei divinitati ,pe baza rationamentului :" nu se stie exact cum s-a produs Big-bangul , in consecinta este obligatoriu ca o divinitate sa fi fost implicata ".
Momentul de dupa moarte este explicat, ca trecerea in rai sau iad, aceasta fiind un concept relatat in Biblie , concept ce nu se poate dovedi sau infirma , acesta fiind inca un exemplu de rationament speculativ.
Un alt concept eronat este acela ce sustine ca fara existenta unei divinitati (ex.Dumnezeu) morala nu ar exista, iar omul s-ar comporta asemenea necuvantatoarelor (animalelor).Crestinismul neaga , capacitatea omului de a fi moral daca Dumnezeu nu ar exista, chiar daca in Biblie este precizat ca omul a fost creat cu propria judecata , si capacitate de decizie !
Crestinii sustin inexistenta sufletului in cazul animalelor.Asemenea teoriei crestine omul are suflet , acest fapt fiind dovedit prin capacitatea de a iubi,dar ceea ce nu a fost luat in considerare este faptul ca omul spre deosebire de animal, are un coeficient de inteligenta mult superior, fiind capabil sa rationeze,iubeasca,sa decida.
Animalul nu are posibilitatea sa iubeasca , cauza fiind nivelul scazut de inteligenta , nu absenta sufletului. Recent a fost dovedit ca animalele cu un IQ relativ superior (cimpanzeul,delfinii), au o sensibilitate mult mai mare, spre deosebire de cele cu un IQ normal.
Alte exemple date de credinciosi sunt cazurile medicale ,respectiv situatia in care un om sufera de o boala fatala si in cele din urma aceasta dispare, aceste intamplari sunt numite minuni, datorita interventiei divine.
Dar aceste manifestari nu dovedesc decat ca stiinta ,respectiv medicina este inca intr-un stadiu primar.Spre exemplu , in antichitate , varicela decima orase, chiar tari.
Majoritatea argumentelor aduse in sprijinul existentei unei divinitati sunt speculative, sustinand ca orice fenomen ce nu se poate explica este "opera" unei divinitati.(ex. big-bangului;momentul de dupa deces;minuni ;etc.).
In concluzie, in momentul actual, nu se poate dovedi sau infirma existenta unei fiinte supreme , divine , creatoare a lumii.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org