Referat - Apocalipsa si Eshantologia

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
412
Etichete
apocalipsa, eshantologia
Descarcari
321
Nota
0 / 10 - 0 voturi

APOCALIPSA SI ESHATOLOGIE


Termenii ‘apocalipsa’ si ‘eshatologie’ se completeaza reciproc, dar nu se confunda. Datorita partasiei noastre la viata divina ‘cele de pe urma din Biserica nu sunt deosebite de cele dintai’. ‘ Traind in Biserica- spune acelasi teolog- ajungem la starea lui Adam in Rai inainte de cadere, si e inaltam inca mai sus, caci ajunem la partasie si unire cu Hristos ‘. Termnul ‘apocalipsa’ inseamna ‘descoperire’, ‘revelatie’. Ne vom ocupa, in speta, de ‘Apocalipsa’, ultima cate a Sfintei Scripturi. Desi ‘Apocalipsa’ este ultima carte a Sintei Scripturi, ea nu inseamna invatatura exclusiv eshatalogica. Se situeaza, intr-adevar, la polul opus cartii Facerea, insa ‘impreua- cu aceasta- formeaza o axa : caderea- salvarea’.
Sf Ioan Teologul primeste porunca sa scrie despre cele ce vede si aude ( Apoc. 1, 11 si 19), dar primeste si porunca sa nu scrie despre unele lucruri auzite (Apoc. 10, 4). Ce altceva poate sa insemne porunca de a scrie despre cele ce a ‘a vazut si cele ce au sa fie dupa acestea’ (Apoc. 1, 19), decat faptul ca Apocalipsa cuprinde ‘o descoperire simbolica a luptei Bisericii pentru continuarea operrei de mantuire a lumii, menita sa se desfasoare crescand pana la sfarsitul veacurilor’ si faptul ca ‘Apocalipsa descrie, in mod profetic, drumurile Bisericii si a creatiei in timp, renasterea omului, recrearea lumii createsi vizibile si contine intregul mister al iconomiei divine’.
Apocalipsa cuprinde insa si ‘o viziune de ansamblu asupre istoriei omenirii’.
La vremea scrierii Apocalipsei, partea certa istorica o constituia introducerea (cap. 1) precum si scrierile catre cele sapte Biserici asiatice (cap. 2-3). Multe elemente profetice din vremea aceea au imbracat deja si vesmant istoric (vezi de pilda explicatia cap. 6).
Fiecare treapta istorica a Bisericii lui Hristos se regaseste in apocalipsa.
Cand a trait Biserica altcumva decat se afla scris in Apocalipsa?
Cand au


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org