Referat - Arta bisericeasca in evul mediu

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
327
Etichete
arta, bisericeasca, evul, mediu
Descarcari
218
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Arta bisericeasca in evul mediu
întemeierea statelor medievale romanesti, ca si organizarea cononica a Bisericii Ortodoxe din fiecare provincie, a dus la dezvoltarea unei arte romanesti, de factura bizantina, pe care s-au grefat elemente de arta populara ori anumite elemente ale artei apusene, ajungandu-se la o creatie noua, cu trasaturi proprii, la o arta specific romaneasca.
In ce priveste arhitectura, in Tara Romaneasca si Moldova s-au ridicat o serie de biserici in asa numitul "plan treflat", in varianta "triconcului", de origine bizantino-sud-dunareana. In mare, bisericile construite in acest plan urmeaza impartirea traditionala a bisericilor de rit bizantin ortodox: pronaos - de regula patrat, - naos, cu doua abside laterale, iar in mijloc se ridica o turla, - si absida altarului, spre rasarit. Acestui tip ii apartin bisericile manastirilor Vodita, Tismana si Cozia, din a doua jumatate a secolului XIV, cea din urma situandu-se printre cele mai de seama creatii arhitectonice din intreg sud-estul european, servind ca model pentru o buna parte din bisericile de mai tirziu.
Biserica Sf. Nicolae (domneasca) din Curtea de Arges - de la mijlocul secolului XIV - este conceputa dupa planul "in cruce greaca înscrisa", creatie a arhitecturii bizantine din epoca Comneinilor, un monument exceptional sub raport artistic.
In Moldova, biserica Sf. Nicolae din Radauti, ctitoria lui Bogdan I (c. 1359-1365), are planul unui edificiu romanic, basilical, unic in arhitectura moldoveneasca, fara turla. Biserica Sf. Treime din Siret, din aceeasi perioada, introduce Moldova planul triconc, probabil prin mijlocirea Tarii Romanesti, având si o bogata decoratie extrerioara.
In timpul lui Stefan cel Mare (1457-1504) traditiile constructive moldovenesti, ale caror inceputuri se intalnesc in aceste doua biserici, ca si solutiile noi introduse sub Alexandru cel Bun (1400-1432), au fost preluate si amplificate. Este adevarat ca unele biserici - mai ales satesti -urmeaza planul simplu al celei


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org