Referat - Biserica ortodoxa romana

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
327
Etichete
biserica, ortodoxa, romana
Descarcari
255
Nota
0 / 10 - 0 voturi


„S-ar putea mai usor sa se zideasca o cetate în aer, decât sa se întemeieze un stat fara credinta în zei”

Plutarh.


In Romania isi desfasoara activitatea, cu respectarea prevederilor legale in materie, biserici, culte si organizatii religioase. Ordinea prezentarii lor este data de vechimea si prezenta lor in arealul romanesc si de numarul de credinciosi pe care il detin. Avem astfel:
Culte religioase: Biserica Ortodoxa, Biserica Catolica, Biserica Armeana si Cultele Protestante
Organizatii religioase






Dupa Revolutia din 1989, cadrul legal in care se desfasoara activitatea cultele religioase a fost modificat radical prin Constitutia din 1991 care prevede egalitatea cetatenilor fara deosebire de credinta religioasa (art.4 alin.2).

Sunt mentionate principiile esentiale pentru desfasurarea normala a vietii religioase, cultele religioase sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, sunt autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, spitale, penitenciare si orfelinate (art.29). De asemenea, Constitutia prevede obligatia statului de a asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice ale fiecarui cult.
In acelasi timp, in scolile de stat, predarea religiei este organizata si garantata prin lege (art.3 alin.5 si alin.7). Constitutia mentioneaza si posibilitatea ca cetatenii care din motive religioase refuza sa indeplineasca serviciul militar sub arme, sa execute serviciul utilitar alternativ (art.39 alin.2 lit.a). In prezent, cultele isi aleg in mod liber organele de conducere si isi numesc deserventii, fara nici un amestec din partea statului. Pregatirea acestora se realizeaza in scoli, facultati si institute teologice de care cultele dispun: cea mai mare parte a acestor unitati de invatamant sunt integrate in invatamantul de stat. Ele pot intrebuinta in manifestarile confesionale, in administratie si in invatamant limba m


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org