Referat - Budismul

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
416
Etichete
budismul
Descarcari
273
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BUDISMUL


Asemenea crestinismului, budismul s-a dezvoltat din invataturile unui singur om. In limba antica sanscrita a Indiei, Buddha inseamna “cel luminat” si este un titlu conferit de obicei(dar nu exclusiv) lui Suddhartha Gautama. Budistii sunt cei care ii urmeaza invataturile.
Suddhartha era un print dintr-o familie regala din nordul Indiei. Datele vietii sale nu sunt cunoscute cu certitudine. Traditiile budiste spun ca Suddhartha s-adesprins de traiul sau de huzur la varsta de 29 de ani si in primele sale calatorii el a intalnit succesiv un om batran, un om bolnav si un cadavru. Vazand acestea, el si-a dat seama de inevitabilitatea suferintei umane si a mortii iar apoi s-a intalnit cu un calugar care l-a inspirat, determinandu-l sa se dedice unei vieti religioase.

Budismul si alte cateva religii indiene au in comun credinta in SAMSARA, ciclul nesfarsit al existentei, in care nasterea, moartea si renasterea se repeta perputuu. Acestea cred in legea karmei conform careia indivizii sunt legati de acest ciclu nesfarsit si in fiecare viata sufera efectele actiunilor si gandurilor lor din incararile anterioare.

Invatatura budista

In budism exista 4 adevaruri:
Primul adevar: Buddha a afirmat ca lumea este doar suferinta. Nasterea, boala, batranetea si moartea provoaca suferinta.
Al doilea adevar: Durerea omului provine din atasamentul sau fata de viata si din dorinta sa de a dobandi fericirea. Dorinta care nu poate fi satisfacuta niciodata.
Al treilea adevar: Pentru a opri suferinta si a ajunge la impacare, omul trebuie sa se elibereze de dorinta si sa o nimiceasca.
Al patrulea adevar: Sa duca o viata exemplara.

Atunci cand omul ajunge la al IV-lea adevar, suferinta lui inceteaza si el cunoaste acea stare de fericire vesnica in care dorinta, ignoranta, timpul si suferinta nu mai exista. Aceasta stare este numita NIRVANA.in budism nu exista Dumnezeu si nimic nu exista permanent si independent. Totul in univers este supus sc


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org