Referat - Cautarea hotului

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
326
Etichete
cautarea, hotului
Descarcari
231
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cautarea hotului
A fost cules de Petre Ispirescu si publicat in ’’Legendele si basmele romanilor’’(1882).
Cuvantul basm isi are originea in limba slava, unde inseamna ’’poveste’’.
A aparut din cele mai vechi timpuri ca o necesitate a evadarii intr-o lume mirifica, unde binele invinge intotdeauna raul.
1.Continutul: Formula ’’A fost odata’’ ne introduce in lumea basmului:
- Un imparat mare si puternic avea in gradina un mar care facea mere de aur din care nu putea sa manance deoarece erau furate inainte de a se coace.
- Multi voinici au incercat sa ii prinda pe hoti, dar n-au reusit
- Dupa incercarile nereusite ale celor doi fii mai mari, Praslea reuseste sa-l raneasca pe hot si-i duce imaparatului merele de aur.
- Impreuna cu fratii sai pleaca in Cautarea hotului.
- Ajungand pe taramul celalalt al celor trei amei, ii invinge pe doi dintre ei, apoi cu ajutorul miraculos al fetei de imparata si al corbului ii rapune si pe al treilea si transforma fiecare palat in cate un mar.
- Fratii lui Praslea le scot pe cele trei fete, dra il parasesc pe Praslea in prapastie si se insoara cu fetele cele mari.
- Ajutat de o zgripturoaica pe ai carei pui ii salvase de la balaur, ajunge in lumea lui.
- Se angajeaza ucenic la un argintar si poate indeplini dorinta fetei : fusul cu furca care toarce singur si closca cu puii de aur.
- Fata isi da seama ca ucenicul este Praslea ; adus la palat este recunoscut de imparat, iar cei doi frati isi primesc pedeapsa.
- Voinicul se casatoreste cu fata cea mica si astfel acttiunea se termina cu triumful adevarului, prin intermediul formulei de incheiere.
2.Basmul popular este o opera epica narativa, de mare intindere, in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje cu puteri supranaturale care reprezinta fortele binelui si ale raului ; invingatoare ies cele ale binelui. Locul si timpul intamplarilor nu sunt bine precizate.
Aceste trasaturi ale basmului se regasesc si in ’’Praslea cel voinic si merele de a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org