Referat - Lucrare la Drept Bisericesc

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
378
Etichete
lucrare, drept, bisericesc
Descarcari
336
Nota
0 / 10 - 0 voturi

UNIVERSITATEA PITESTI
FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA
„SFÂNTA MUCENITA FILOFTEIA”
TEOLOGIE PASTORALA





DREPT CANONIC SI BISERICESC
PREOTIA ÎN LUMINA SFINTELOR CANOANE
( Lucrare de seminar)












Preot STEFAN GH. MARIUS – MUGUREL
ANUL III






PREOTIA ÎN LUMINA SFINTELOR CANOANE


Despre preotie s-a scris si s-a vorbit mult. Au scris si au vorbit si sfinti si teologi. S-a scris cu drag si cu dorinta de a ridica tot mai mult spre culmile sfinteniei pe slujitorii preotiei, pe preoti. Dar oricât s-ar scrie despre preotie si oricât s-ar vorbi, niciodata nu este de ajuns. Preotia are atâtea înaltimi, atâtea adâncimi, atâtea taine, încât cu foarte multa greutate poate fi cunoscuta si descrisa dupa cuviinta. (1)
Preotia este a cincea sfânta Taina a Bisericii, în care, prin punerea mâinilor si rugaciunea arhiereului, se împartaseste unor barbati, ce s-au pregatit pentru aceasta, harul dumnezeiesc, care da puterea de a propovadui cuvântul lui Dumnezeu, de a savârsi Sfintele Taine si slujbele bisericesti, si de a conduce pe cei credinciosi la mântuire.
Sfânta Taina a Preotiei se împartaseste asadar unor barbati anume pregatiti pentru a o primi cu vrednicie. Însusi Mântuitorul Iisus Hristos i-a ales pe sfintii apostoli si i-a învatat. Dupa aceea i-a învrednicit de deosebita cinste de a propovadui Sfânta Evanghelie si de a savârsi fapte minunate. Adresându-se lor, a asezat Taina Preotiei prin cuvintele: „ Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicând acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfânt; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute ” (Ioan XX, 21 – 23).
Sfintii apostoli, au savârsit Sfânta Taina a Preotiei prin punerea mâinilor, adica: „ hirotonindu-le preoti în fiecare biserica, rugându-se


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org