Referat - Manastirea Golia

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
470
Etichete
manastirea, golia
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BUDEL ALEXANDRU CRISTIAN 20 mai 2002
Clasa a X - A
Liceul “Miron Costin” Iasi



REFERAT LA RELIGIE

MANASTIREA GOLIA





Vasile Lupu voievod, "din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Moldovei" (1634-1653), "om cu hire inalta si imparateasca, mai mult decat domneasca... au zidit si laudate manastiri", intre care Golia din Iasi "peste toate manastirile aice in tara mai iscusita" (Miron Costin).
Ctitorie veche a marelui logofat Ioan Golia, din sec. al XVI-lea, biserica "Inaltarea Domnului" a fost refacuta la alte dimensiuni de Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata in 1660 de fiul sau Stefanita. Straveche pecete a artei romanesti, biserica manastirii "stralucita si bogat inzestrata" apare ca o constructie monumentala care imbina, dupa exprimarea tarului Petru cel Mare al Rusiei, la 1711, "trei feluri de mestesuguri: lesesc, grecesc si moschicesc". Exteriorul tradeaza influenta Renasterii tarzii, prin intermediul Galitiei: edificiu de tip clasic, din blocuri de piatra fatuita, strajuit de pilastri corintici (cu capiteluri in frunza de acant) si cornisa in stil baroc sustinuta de console. Acoperisul este o aglomerare de turle, turele si cupole dispuse in linie si sustinute de arcaturi etajate (kokosniki). Cu baza octogonala, turlele prezinta inovatii ornamentale, cu decoratie munteana si motive orientale ce reflecta mai mult "o profunzime tarigradeana". Interiorul, traditional moldovenesc, contrasteaza cu fatadele clasice, repetand impartirea de la Trei Ierarhi, dar cu absidele laterale "inecate" in zid, cu un cafas in tinda, unic in Moldova sec. al XVII-lea si cu bogate chenare orientale in jurul celor doua usi ale bisericii.
Pictura, refacuta in mai multe randuri, pastreaza putine fresce originale in concele absidelor laterale si in pridvor.

Din mobilierul initial intalnim: tronurile domnesti, un policandru cu insemnele lui Vasile Lupu si patru sfesnice comandate in Danemarca


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org