Referat - Muzeul episcopal

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
330
Etichete
muzeul, episcopal
Descarcari
221
Nota
0 / 10 - 0 voturi








Frumoasa casa a fost construita de o familie din Husi, Berea, in 1889 si a avut o istorie zbuciumata, mai ales in a doua jumatate a secolului XX, cand a fost folosita in diverse scopuri aleatorii si nu I s-a purtat de grija cu atentia care I se cuvenea, asa incat ea a ajuns, practic, la sfarsitul secolului XX intr-o stare de ruina. Era totusi un edificiu extrem de valoros si mostenitorul acestei case, dl Mihai Ion Bera, din Bucuresti, a primit lumina dumnezeiasca de a darui aceasta casa Episcopiei Husilor, in urma relatiei apropiate care s-a stabilit intre domnia sa si P.S. Ioachim Mares, Episcop al Husilor, pe care l-a apreciat in mod deosebit pentru jertfelnicia prin care doreste sa lase noi impliniri la aceasta vreme de rectitorie a Eparhiei Husilor de la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului nostru.
P.S Episcop Ioachim a purces asadar la un proces de restaurare a acestei cladiri care se afla intr-o stare avansata de degradare. A fost nevoie de lucrari care s-au intins pe parcursul a multor luni, mai mult de un an de zile a fost nevoie de eforturi si de investitii materiale deosebite, proiectul de restaurare a acestei case ridicandu-se dintru inceput la suma de 28 miliarde lei, in afara de cheltuielile ulterioare pentru amenajarea propriu-zisa a expozitiei inauntrul acestei case.
In urma acestor operatiuni de reconditionare a casei Berea s-a putut trece la organizarea expozitiei muzeului eparhialcare inainte se afla intr-un spatiu mult mai restrans si cu acces limitat din fostul Palt care a revenit la functia sa de Palat Episcopal.
Colectia Episcopiei Husilor a fost constituita mai ales in ultimul sfert de veac, dupa anii 1980, existand desigur multe dintre obiecte la Episcopia Husilor, dar dupa 1980 s-a reunit la Palatul Episcopal de odinioara a lui Iacob Stamatie fondul patrimonial cel mai valoros din cuprinsul fostei Episcopii a Husilor. Au fost organizate acolo depozite de icoane si de carte veche, iar cele mai valoroase dintre obiecte au fost


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org