Referat - Ouale rosii

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
369
Etichete
ouale, rosii
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

- 1-


Astazi, pentru cei mai multi dintre noi, ouale rosii sunt simbolul jertfei supreme a Mântuitorului care marcheaza celebrarea celei mai mari sarbatori a lumii crestine : Pastele. Marturie a sângelui varsat de Iisus rastignit si batjocorit pe cruce, ouale rosii exprima însa, prin semantica cromaticii lor, bucuria Învierii Domnului, prefigurând astfele acest incredibil miracol.
Nenumarate legende românesti consemneaza aceasta ultima minune înfaptuita de Iisus, pe când se mai afla înca printre oameni. În câteva dintre aceste creatii folclorice, înregistrate de Simion Florea Marian si Artur Gorovei , se povesteste ca, în sâmbata Pastelui, Maica Domnului s-a dus cu un cos de oua
sa-l dea dea soldatilor care pazeau trupul Fiului sau , pentru a-i îngadui sa-l ia. Când Maria a pus cosul jos, lânga cruce, o picatura de sânge a câzut din mâinile Mântuitorului peste oua si, deodata, toate s-au înrosit. Surprinsi, soldatii au venit si fiecare a luat un ou rosu ca semn despre aceasta ultima minune a lui Hristos. De atunci se crede ca oamenii rosesc oua de Paste.
O alta legenda vorbeste despre o fata care tocmai în ziua Învierii plecase la târg cu niste oua . Pe drum ea afla ca Iisus a înviat si alearga înapoi spre casa sa duca vestea cea buna. Ea întâlneste pe drum niste iudei , carora le spune: "Hristos a înviat!". Acestia râd de fata si îi raspund batjocoritor. Hristos va învia atunci când s-or rosi ouale din cosul tau! Fata a privit ouale din cos si a vazut ca sunt rosii.
Tot din izvoarele folclorice aflam ca ouale rosii mai au si alte puteri : acelea de a proteja casele de spiritele malefice. Se spune ca Dracul întreba mereu daca pe Pamânt " se mai scriu oua si se mai cânta colindele " deoarece , când acestea nu se vor mai tine, Pamântul se va scufunda si el va pune stapânire pe lume.
Din perspectiva acestor relatari constatam ca traditia bisericii crestine face din oule rosii simbolul definitoriu al miracolului Învierii Mântuitorului, ele având capacit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org