Referat - Secolul XX-amurgul zeilor

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
388
Etichete
secolul, xxamurgul, zeilor
Descarcari
271
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SECOLUL XX-AMURGUL ZEILOR



La sfarsitul secolului XIX filozoful german Friedrich Nietzsche scria in “Stiinta voioasa” urmatoarele:
“ Nu ratacim oare printr-un neant nesfarsit ? Nu ne adie golul in fata ? Nu s-a facut mai frig ? Nu vine mereu noaptea si numai noaptea ? Nu trebuie sa aprindem felinare ziua in amiaza mare ? Nu auzim inca nimic in galagia cioclilor care il ingroapa pe Dumnezeu ? Nu simtim inca din mirosul putrezirii divine ? - si zeii putrezesc ! Dumnezeu a murit ! Dumnezeu ramane mort ! Si noi l-am ucis ! Cum sa ne consolam , noi , ucigasii ucigasilor ? Cel mai sfant si mai puternic din tot ce a avut lumea pana acum si-a pierdut sangele sub cutitele noastre - cine ne spala de acest sange ? Cu ce apa ne-am putea curata ? Ce ispasiri , ce jocuri sfinte va trebui sa inventam ? Nu este oare dimensiunea acestei fapte prea mari pentru noi ? Nu trebuie sa devenim noi insine zei pentru a parea cel putin demni de ea ? Fapta mai mare nu a existat niciodata - si oricine se va naste dupa noi va patrunde datorita acesteai fapte , intr-o istorie mai inalta decat a fost toata istoria pana acum !”

“Dumnezeu a murit” iar “zeii putrezezc”,iata cu ce dicton va incepe secolul XX!Caci daca Antichitatea iar mai ales Evul Mediu au stat sub semnul zeitatilor de tot felul,secolul XX aduce o mutatie in constiinta si spiritualitatea colectiva,este secolul “Amurgului zeilor”.
Care au fost factorii care au dus la desacralizarea lumii in secolul trecut,care au fost motivele care au provocat trecerea de la sacru la profan,cum s-au manifestat aceasta in cultura si civilizatia lumii si mai ales cum arata o societate fara zei perfecti si atotputernici.Este posibila astfel o societate fara Dumnezeu?
Desacralizarea s-a produs ,este un fapt cert comparand cum arata societatea de azi in comparatie cu cea a Evului Mediu,si ea a avut loc la toate nivelurile de cultura civilizatie:filozofie,arta,ideologie,stiinta,po-
litica,mentalitate etc.Biserica insasi a suferit transformari cruciale


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org