Referat - Alecu Russo

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
417
Etichete
alecu, russo
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Alecu Russo

S-a nascut la 17 martie 1819 la Chisinau. Poet, prozator si eseist. A facut studii în Elvetia si la Viena.
Dupa ce s-a întors în tara, la 1838, a petrecut cîtva timp la o mosie parinteasca si mai tîrziu, la 1843, îl gasim ca judecator la Patra-Neamt. Un moment l-a ispitit teatrul, scriind doua comedii: Jicnicerul Vadra sau Provincialul la Teatrul National , Bacalia ambitioasa cea dintîi, care nu ni s-a pastrat, ca si cealalta, a fost reprezentata la teatrul din Iasi în 1846 si pentru ca cuprindea unele pasaje care sugerase pe cei de sus a avut ca urmare surghiunirea lui la Manastirea Soveja.
Luînd parte la miscarea din 1848, trebui sa se refugieze si el în Bucovina. De acolo, trecu în Ardeal, sa vada desfasurarea evenimentelor, dar, urmarit de unguri, fu arestat si închis în Cluj, iar dupa ce fu lasat liber, se îndrepta spre Bucuresti, de unde deceptiile revolutiei în silira sa-si continue exilul, luînd drumul spre Paris.
La întoarcerea în Moldova, dupa doi ani, se hotarî sa practice avocatura si mai tîrziu i se încrendita cîteva functiuni, pentru care nu pare sa fi simtit deosebita atragere, cu firea lui de visator, nesupunîndu-se încatusarilor. Cum fusese alaturi de cei care pregatisera Revolutia de la 1848, îl gasim si printre aceia care luptau pentru ideea Unirii.
Dintre scriile sale- parte din ele tiparite cît a trait în Romînia literara , Zimbrul altele pastrate la Academie si publicate dupa moartea lui – aceea tocmai care arata rarele lui însusiri, Cîntarea Rominiei, a avut soarta sa fie mult timp înconjurata de mister. Autorul ei adevarat s-a crezut de cai mai multi ca ar fi Balcescu, cu toate ca unele marturii excludeau aceasta atribuire. Cînd s-a publicat întîia oara Cîntarea Romîniei în Romînia literara, gasim într-adevar acolo numele lui Balcescu, dar fara sa reiasa ca el ar fi scris-o;dînsul spunea în cîteva rînduri care o predau ca ar fi gasit-o la o manastire si ar fi fost scrisa de vreun calugar. S-a presupus de aici ca Balces


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org