Referat - Alexandru Lapusneanul - caracterizarea personajelor

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
442
Etichete
alexandru, lapusneanul, caracterizarea, personajelor
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Alexandru Lapusneanul
de Costache Negruzzi

-caracterizarea personajelor-

Costache Negruzzi este o personalitate literara care face parte din generatia pasoptista. Considerat întemeietorul nuvelei istorice românesti, prezinta câteva aspecte din istoria Moldovei în mai multe nuvele ca: ”Alexandru Lapusneanul”, „Sobieski si românii”, „Regele Poloniei si domnul Moldovei”.
Nuvela „Alexandru Lapusneanul” a aparut în anul 1840 în revista „Dacia literara” si prezinta cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul între anii 1564 si 1569. Fiiind o nuvela, aceasta creatie cuprinde mai multe personaje, printe care se numara: Alexandru Lapusneanul, Motoc, Doamna Ruxanda, boierii Stroici si Spancioc precum si gloata (multimea de oameni).

 Alexandru Lapusneanul este pesonajul principal, individual, protagonist si central, cu profil moral mai mult negativ. Principala trasatura de caracter a acestuia este dorinta de razbunare. El este asemenea lui Hamlet din tragedia shakespeariana, ambii fiind dominati de o sete de razbunare.
De la început prezinta o ambitie iesita din comun, nu renunta la planul sau de razbunare când asculta rugamintile boierilor soli si raspunde în consecinta, cu multa ipocrizie:” –Daca voi nu ma vreti, eu va vreu, raspunse Lapusneanul, a caruia ochi scânteira ca un fulger, si daca voi nu ma iubiti eu va iubesc pre voi, si voi merge ori cu voia, ori fara voia dumneavoastra. Sa ma-ntorc ? Mai degraba-si va întoarce Dunarea cursul îndarapt. A! Nu ma vrea tara ? Nu ma vreti voi, cum întaleg ?”
Este disimulant si întelept, îsi da repede seama de planurile boierilor când acestia îi fac propuneri. Este abil în folosirea cuvintelor în folosul sau si îl acepta pe Motoc lânga el, nu pentru ca îi este trebuitor, ci pentru ca vrea sa-l pedepseasca:”-Sa ma-ncred în voi ? zise Lapusneanul întelegând planul lui. Pesemne gândesti ca eu nu stiu zicatoarea moldoveneasca: „Lupul parul schimba, iar naravul ba ? Nu stiu, ca fiind mai mare


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org