Referat - Alexandru Lapusneanul - nuvela exemplara

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
364
Etichete
alexandru, lapusneanul, nuvela, exemplara
Descarcari
187
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Alexandru Lapusneanul
de C. Negruzzi


Costache Negruzzi , scriitor pasoptist , a trait intre ani 1808-1868, lasând-si amprenta in literatura prin scrieri istorice si romantice , fiind creatorul nuvelei ramanesti ( afirma E. Loinesvcu) . Numele lui C. Negruzzi este legat de obicei de nuvele „Alexandru Lapusneanul” , care ar fi devenit o scriere celebra ca si Hamlet , daca literatura româneasca ar fi avut prestigiul unei limbi universale. (G. Calinescu) In aceasta nuvela , autorul ilustreaza romantismul Bidermaier prin interesul fata de cutume ,de istorii si folclor. Nuvela Alexandru Lapusneanul apare in primul numar al revistei iesene „Dacia literara” din 1840 sub titlul de scene istorice din cronicele Moldovei.
Ca nuvela exemplara , de un perfect echilibru compozitional ,” Alexandru Lapusneanu” isi concentreaza toate luminile asupra personajului principal , in scopul conturarii trasaturilor sale caracteristice . De altfel asta si este definitia
nuvela ()sa fie o specie a genului epic in proza , mai rar in versuri, de întindere medie , mai mare decât schita mai mica decât romanul , cu un singur fir epic , generat de o intriga puternica si un conflict concentrat ,in care este implicat un numar restrâns de personaje .
Dupa cum arata si titlul nuvelei, autorul isi propune sa scoata in relief , cu toata vigoarea , figura impresionanta a acestui domnitor ,personalitatea lui complexa si controversata , astfel devenind un personaj eponim.
Din „Letopisetul Tarii Moldovei” lui Grigore Ureche, scriitorul a preluat evenimentele majore ale domniei lui Lapusneanu, opinia defavorabila a marii boierimi asupra domnitorului si câteva din replicile memorabile ale acestuia (ex: „Daca voi nu ma vreti, eu va vreu...”).Totusi, autorul recurge la câteva licente istorice, modificând unele date reale în scopuri artistice: astfel, vornicul Motoc nu mai traia în momentul revenirii lui Lapusneanu la tronul Moldovei; alaturi de el, fusesera executati la Liov în Polonia si bo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org