Referat - Alta Gralla

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
309
Etichete
alta, gralla
Descarcari
198
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Alta Gralla


"Fiecare opera a lui Camil Petrescu, este un lung proces care dezvolta culpabilitatea femeii si sentinta este un divort fizic si metafizic între barbat si femeie, aceasta dovedindu-se incapabila de a-si depasi conditia de sex".
Afirmatia citata aprtine criticului Horia Bratu si concentreaza în cel mai simplu mod, toata esenta complicata a operelor camilpetresciene ce au în centrul atentiei psihologia feminina.
Alta Gralla, eroina a dramei psihologice "Act venetian" si Ioana Boiu-Dorcani, protagonista a dramei de constiinta "Suflete tari", sunt doar doua dintre personajele feminine ale lui Camil Perescu. Ele evidentiaza cel mai bine cauza pentru care pleda autorul , aceea ca femeia este un izvor de suferinta si "Femeile nu iubesc...ele sufera numai fiindca sunt parasite. O femeie cu care ramâi mai mult decât trebuie, te dispretuieste cautând neaparat pe un altul capabil s-o paraseasca."
Adevarul este ca nu numai barbatii din jurul lor le sunt victime ci si propriile persoane, izolându-se in lumea Utopiei, renuntând definitiv, sau cel putin crezând ca pot renunta pentru totdeauna la Realia. Drama cea mai profunda o traiesc personajele feminine si totusi cei victimizati sunt mereu barbatii. Explicatia consta în faptul ca Pietro si Andrei au avut de suferit din cauze externe, pe când Alta si Ioana sufera de pe urma iluziilor destamate de ele însele.
Tip al intelectualului inadaptabil aflat în cautarea absolutului, nici unul dintre personajele camilperesciene nu va ajunge la fericirea suprema pentru ca nu pot accepta intangibilitatea idealului si îsi irosesc inutil viata, refuza alt univers decât cel creat de propria imaginatie, unde sunt prinsi în capcana autoiluzionarii.
Ceea ce nici Alta, nici Ioana nu înteleg este ca exista legi ale vietii care nu permit omului sa aiba totul stimulându-l astfel sa taiasca, sa lupte pentru idealul lor, pentru fericirea absoluta. Tinute în lanturile propriei minti, cele doua femei nu mai stiu sa


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org