Referat - Amintiri din copilarie - fragment

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1458
Etichete
amintiri, din, copilarie, fragment
Descarcari
448
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Amintiri din copilarie
I. Creanga
fragment
~compunere argument~


Fragmentul Amintiri din copilarie este o opera epica deoarece autorul îsi exprima ideile si sentimentele cu ajutorul personajelor si al actiunii. Modul de expunere predominant în opera epica este naratiunea. Când relateaza întâmplari care au în centrul atentiei personaje din universul social al Humulestiului naratiunea este la persoana a III-a. În Amintiri din copilarie naratorul se identifica cu personajul, Nica fiind autorul însusi la vârsta copilariei. De aceea în fragment domina naratiunea la persoana I.
Fragmentul se încadreaza în partea a patra a operei Amintiri din copilarie si exprima regretul pentru despartirea de locurile natale si de copilarie descriind drumul de la Humulesti pâna la seminarul de la Socola.
Amintiri din copilarie, opera de maturitate a marelui povestitor humulesten, prezinta primele sale experiete sufletesti, evoca icoane scumpe legate de vârsta inocentei, imortalizeaza oamenii si locuri si costituie o monografie a vietii materiale si spirituale a satului moldovenesc de la munte .
Prozatorul da glas durerii cauzate de parasirea locurilor dragi, înfatiseaza satul si consemneaza încercarile lui Nica de a-si îndupleca mama sa nu-l trimita la Socola, prezinta opiniile parintilor despre învatatura, surprinzând gândurile lui Nica si drumul parcurs pâna la sosirea în Iasi.
Titlul, alcatuit din substantivul comun “amintiri”, la numarul plural, nearticulat si determinatul „ din copilarie”-substantiv comun, numarul singular, nearticulat, cazul acuzativ, precedat de prepozitie-subliniaza caracterul de evocare al scrierii si sugereaza faptul ca prozatorul a selectat doar o parte din întâmplarile copilariei sale, care au un caracter de generalitate, deoarece, înfatisând propria copilarie, Creanga a reprezenta


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org