Referat - Amurg de toamna

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
2001
Etichete
amurg, toamna
Descarcari
344
Nota
0 / 10 - 0 voturi








Pastelul este specia lirica, in care poetul descrie un tablou din natura, apeland la imagini vizuale si auditive, precum si la figuri de stil specifice.
Pastelul ,,Amurg de toamna” face parte din al doilea volum de poezii ,,Pasii profetului” 1921 in care Lucian Blaga Ilustreaza o posibila fericire a omului in spatial rustic, natura fiind o permanenta sursa de incantare si bucurie interioara.
Titlul semnifica anotimpul prezent in aceasta poezie, exprimat printr-o metafora, termenul de ,,amurg” numeste un fenomen cosmic, apusul unui astru si nu sfarsitul unui anotimp. ,,Amurg de toamna” trasfera descrierea concreta a unui tablou din natura in sfera spirituala, referindu-se la starea psihologica a poetului metamorfizata prin acest titlu.
Structura, semnificatii, limbaj artistic Poezia ,,Amurg de toamna” de Lucian Blaga este structurata in stilul artistic specific poetului fiind alcatuita din trei strofe inegale si un vers liber, in final. Compozitional, poezia are doua secvente lirice-o realitate exterioara, in ultima strofa si o concluzie exprimata prin versul liber.
In prima secventa, elementele concrete ale lumii exterioare sunt dominant cosmice - ,,amurgul”, ,,nori”, ,,o raza” – teluricul fiind definit printr-un simbol fragil - ,,o frunza” – si altul abstractizat - ,,varf de munti”. Lumina amurgului sugereaza apusul din sufletul poetului, care fusese pe culmile extazului, ,,din varf de munti” si acum nu mai exista decat cenusa sub care arde mocnit ,,jeraticul” pasiunilor trecute. Imaginea vizuala a naturii este inedita si realizata prin personificarea amurgului care ,,sufla/ cu buze rosii” si ,,atata” pasiunea din inima poetului, pe care el incearca s-o stinga, s-o estompeze cu iluzia exprimata prin metafora ,,valul subtire de cenusa”. Din stralucirea sufleteasca a mai ramas doar ,,O raza”, care sugereaza starea emotionala a poetului prin personificarea ,,vine goana din apus/ si aduna aripile si se lasa tremurand”. ,,Frunza” este metafora care suger


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org