Referat - Ana Blandiana

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
28676
Etichete
ana, blandiana
Descarcari
2432
Nota
2.71 / 10 - 14 voturi

Ana Blandiana 1915 25 martie. Se naste în familia taranilor Gheorghe si Ana Coman din comuna Murani, plasa Vinga, judetul Timis, primul lor copil, Gheorghe, tatal viitoarei poete. Licentiat în drept si teologie, profesor la liceele Diaconovici-Loga si Mihai Viteazul din Timisoara, el va participa, în calitate de preot cu grad de maior, la eliberarea Transilvaniei de nord, a Ungariei si Cehoslovaciei, iar dupa razboi va fi profesor la liceul Partenie Cosma din Oradea, apoi preot la catedrala ortodoxa din acelasi oras. Detinut politic si condamnat pentru "uneltire împotriva statului", moare dupa o viata de dramatica demnitate, în vârsta de 49 de ani, într-un accident, la numai câteva saptamâni dupa deschiderea închisorilor din 1964. 1915 10 aprilie. Se naste în familia taranilor Gheorghe si Valeria Diacu din satul Blandiana, plasa Vintul de Jos, judetul Alba, al doilea din cei opt copii, Otilia, mama scriitoarei. Dupa ce la vârsta de 17 ani îsi pierde ambii parinti, va munci, ca expert contabil, pentru a-si creste fratii mai mici, ca si, mai târziu, când, în lungii ani de detentie politica a sotului ei, îsi va creste si educa singura cele doua fiice. 1942 25 martie. Se naste la Timisoara, ca prima fiica a cuplului Gheorghe si Otilia Coman, Otilia-Valeria, cea careia în familie si printre prieteni i se va spune constant Doina, iar în literatura se va numi Ana Blandiana. 1947 11 septembrie. Se naste Geta, sora mai mica a poetei. 1949—1952 Urmeaza scoala primara în cartierul Viilor din Oradea, având-o ca învatatoare pe Tamara Stamatiu, la ale carei ore de compunere îsi va deconspira primele versuri. 1952—1959 Urmeaza cursurile claselor V—XI ale Scolii generale nr. 2 din Oradea (fostul liceu Oltea Doamna), având ca profesor de româna pe Eugen Groza (el însusi autor de teatru si proza) si ca profesoara de istorie pe Eleonora Ile, al carei inteligent si amar patriotism o va marca, imprimându-i pentru toata viata nevoia de a-si raporta destinul la destinul colectiv. Este perioada lecturilor intense, a participarii la cenacluri, a încercarilor în toate genurile si în toate stilurile, a premiilor scolare si a concursurilor literare pentru elevi, a primelor versuri publicate în revistele de copii. 1959 Debuteaza în revista Tribuna din Cluj cu poezia Originalitate, semnând pentru prima oara Ana Blandiana.
în urma unui denunt trimis de la Oradea tuturor publicatiilor din tara, în care se cere interzicerea ei ca "fiica a unui dusman al poporului", pierde pentru urmatorii ani dreptul de a intra la facultate si de a publica. Despre aceasta perioada Ana Blandiana va scrie mai târziu: "Am fost cunoscuta ca poet interzis, înainte de a fi cunoscuta ca poet". 1960 Se casatoreste cu scriitorul Romulus Rusan. 1963 Dupa o interdictie de patru ani, redebuteaza, de data aceasta irevocabil, în revista Contemporanul, condusa de G. Ivascu. 1963—1967 Urmeaza si termina cursurile Facultatii de filologie a Universitatii din Cluj. 1964 îi apare prima carte, Persoana întâia plural, versuri, cu o prefata de Nicolae Manolescu, Editura pentru literatura. 1966 Calcâiul vulnerabil, versuri, Editura pentru literatura (respinsa întâi de cenzura ca fiind "un adevarat strigat de revolta"). Prima participare la un festival international de poezie: Festivalul de la Lahti, Finlanda. 1967 Neavând un loc de munca la Cluj, se muta la Bucuresti. 1967—1968 Lucreaza ca redactor la revista Viata Studenteasca. 1967—1970 Scrie lunar în revista Amfiteatru, sub genericul Pururi tânar, învesmântat în manta-mi, o rubrica de eseuri despre poetii morti tineri. 1968 (Mai) Este invitata sa sustina un recital de poezie în cadrul stagiunii Teatrului Natiunilor de la Paris. în zilele urmatoare asista la miscarile de strada — celebrul Mai contestatar. Iunie-iulie Calatorie în Cehoslovacia împreuna cu Romulus Rusan, invitat de guvernul ceh sa scrie o carte despre Primavara de la Praga. 1968—1973 Semneaza saptamânal în revista Contemporanul o rubrica denumita în primii patru ani Antijurnal, iar apoi Corespondente. 1968—1975 Lucreaza ca redactor la revista Amfiteatru.
1969 A treia taina , versuri, Editura Tineretului. Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor. Realizeaza, împreuna cu Andrei Serban si cu actorii Irina Petrescu, Mariana Mihut si Florian Pittis, doua filme de poezie pentru televiziune. Descoperirea Italiei, prima calatorie de studiu si documentare prin muzeele si santierele arheologice ale peninsulei, devenita, alaturi de pasiunea pentru muzica clasica, cea mai importanta contributie neliterara la formarea intelectuala a scriitoarei. 1970 Calitatea de martor, eseuri, Editura Cartea Româneasca. Cincizeci de poeme, Editura Eminescu, volum antologic continând o selectie din cartile anterioare si 10 poezii inedite. Premiul Academiei. 1971 Homokóra (Clepsidra), versuri, traducere de Hervay Gizella, Editura Kriterion. Calitatea de martor, editia a doua, Editura Cartea Româneasca. 1972 Apare Octombrie, Noiembrie, Decembrie, versuri, Editura Cartea Româneas...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org