Referat - Apartenenta operei Domnul Goe la specia litarara schita

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
390
Etichete
apartenenta, operei, domnul, goe, specia, litarara, schita
Descarcari
287
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Apartenenta operei „D-l Goe”
la specia literara SCHITA




Ion Luca Caragiale s-a nascut pe data de 30 ianuarie 1852 la Haimanale-Prahova.A facut scoala la Pitesti.La 18 ani a fost copist la Tribuna Prahova.Dupa aceea a fost suflor si copist la Teatru National Bucuresti.A colaborat cu revista Timpul unde si-a facut doi prieteni buni Mihai Eminescu si Ion Slavici.A Murit pe data de 9 iunie 1912.
Schita „D-l Goe…” face parte din volumul „Momente, Schite si Povestiri”.
Schita este un text narativ de dimensiuni reduse,avand actiunea limitata la un singur episod din viata unor personaje.Numarul personajelor dintr-o schita este,de obicei,mic.Cadrul desfasurarii intamplarilor este restrans,ritmul actiuni este viu,dinamic,iar amanuntele mentionate in text sunt putine,dar semnificative.
Expozitiunea:Pe peronul garii din urbea x stateau trei cocoane cu un copilas de vreo 10 ani pe nume GOE.
Acest copilas pleca intr-o zi de 10 mai(pe atunci ziua nationala a României) cu bunica,matusa si mumasa la Bucuresti sa nu mai ramana repetent si anul acela. El era foarte alintat de cele trei doamne.Imbracamintea lui de marinar a dus la o încaierare intre el si mam’mare care nu pronuntase bine cuvântul marinar.
Intriga:Dupa o asteptare cu nervi a lui Goe a venit si trenul.dupa ce au intrat in tren mam’mare ia pus biletul in pamblica de la palarie.
Desfasurarea actiuni:Goe crezanduse adult sa dus in compartimentul de barbati.Acolo si-a scos capul pe geam. Un domn la atentionat ca o sa-i zboare palaria pe geam iar Goe nu la ascultat ba chiar i-a raspuns vulgar si ia atribuit porecla de „urat”. Dupa câteva schimburi de vorbe lui Goe ia zburat palaria pe geam. Cucoanele erau îngrijorate ca Goe a ramas fara palarie si toate pravaliile din Bucuresti erau închise.
Nu trecura mult timp si se trezira cu conductorul in compatimentul lor cerându-le biletele la control. Cum Goe si-a pierdut palaria nu mai avu nici biletul. Doamnele încerca sa-i explice conductorului


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org