Referat - Aspectele iubirii

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
404
Etichete
aspectele, iubirii
Descarcari
290
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Aspectele iubirii

Iubirea este sentimentul cel mai inaltator si mai coplesitor al fiintei umane . Este , se stie , si cea mai veche tema literara , inscrisa in forme arhaice , arhetipale , in toate mitologiile si religiile lumii . Iubirea incepe de multe ori , cu insasi Creatia , cerul si pamantul dobandind , in varianta primara , atribute antropomorfe , distribuite dupa principiile masculin si feminin .
Marile povesti de dragoste reunesc in eternitate cupluri ramase nemuritoare , deopotriva zei si pamanteni , pe aceste dihotomii perpetue intemeindu-se marea poezie de dragoste a lumii , marile tragedii , epopeile si o intreaga proza moderna , in care tema iubirii este dominanta , dragostea osciland intre Eros si Thanatos , intre angelic si demonic , intre divin si infernal .
India este pentru europeni , unul dintre acele teritorii secrete unde ritualurile sunt inca practica obisnuita si norme de viata , locul predilect pentru meditatii de tip budist . Atmosfera exotica a Indiei avea sa-i inspire lui Mircea Eliade , romanul de dragoste „Maitreyi” , dar si nuvelele si romanele fantastice ale anilor 30 .
Romanul „Maitreyi” este o experienta morala si un roman care a sporit seria miturilor umanitatii . Protagonistii sunt misterioasa indianca Maitreyi si continentalul Allan , care o cunoaste in perioada studiilor din India . Mitul fecioarei bengaleze se constituie treptat si dramatic , incepand cu primele capitole unde notatiile din jurnal sunt lapidare si reci si sunt completate cu amintirile eroului .
Pe Allan , Maitreyi nu-l atrage initial , gasind-o chiar urata „cu ochii ei prea mari si prea negrii , cu buzele carnoase si rasfrante , cu sanii puternici , de fecioara bengaleza crescuta prea plin , ca un fruct trecut in copt” . Devine apoi curios pentru ca „nu izbuteam sa inteleg ce taine ascunde faptura aceasta” . O urmareste tot mai atent , mai ales dupa ce va locui in casa inginerului Narendra Sen , protectorul si tatal fetei .
As


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org