Referat - Baltagul - rezumat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
783
Etichete
baltagul, rezumat
Descarcari
314
Nota
0 / 10 - 0 voturi

12 septembrie 2002
Baltagul
de Mihail Sadoveanu

REZUMAT

Impresionat de frumusetea baladei populare “Miorita”, Mihail Sadoveanu a incercat sa colaboreze cu creatorul popular si sa dea o noua interpretare motivului mioritic.El a creat astfel romanul “Baltagul”, putand afirma ca acolo unde sfarseste Miorita, incepe Baltagul.
Eroina principala a cartii Vitoria Lipan, sotia unui cioban dintr-o zona de munte, o femeie darza energica,a luay locul maicutei batrane din balada.
Sotul ei, Nichifor Lipan, un cioban harnic si voinic, plecase sa cumpere niste oi de la Dorna, dar, la intoarce, a intarziat peste termenul stabilit.
Vitoria Lipan are anumite presimtiri si anume ca sotului ei i s-a intamplat ceva rau. Ea incearca sa afle adevarul, apeland la preotul din sat, care o incurajeaza, indemnand-o sa-l astepte pe Nichifor cu rabdare, in speranta ca se va intoarce.
Vitoria se adreseaza si vrajitoarei satului, aceasta spunandu-i ca, probabil Nichifor a intarziat la o dusmanca, deci ca ar avea o iubita si sa-l astepte ca, dupa ce se va satura de aceea, va veni acasa.
Vitoria nu crede pe deplin nici una dintre cele doua variante, avand prevestirile ei tainice, ca lui Nichifor i s-a intamplat o nenorocire. Ea isi ia toate masurile de precautie, lasandu-si casa in ordine in grija unei slugi credincioase, si pleaca in cautarea sotului, in vederea restabilirii adevarului.
Pe fiica sa, Minodora, a dus-o la manastire, la o ruda, cu partea de avere ce i se cuvenea, pentru a-i asigura, pe cat posibil, viitorul.
Impreuna cu fiul sau Gheorghita si cu ajutorul preotului, vinde unor negustori, prieteni mai vechi ai sotului ei, branza si pieile de oaie de prisos, pentru a face rost de bani pentru drum, apoi pleaca cu fiul ei in cautarea lui Nichifor Lipan. Inainte insa, ea comandase, fierarului satului, un baltag (topor cu coada lunga) pe care-l iau cu ei, de unde si numele romanului(Baltagul).
Curajul si barbatia acestei taranci de la munt


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org