Referat - Biografia ideii de literatura - Adrian Marino

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
537
Etichete
biografia, ideii, literatura, adrian, marino
Descarcari
233
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marino, Adrian
Biografia ideii de literatura,
Vol. 5, Editura Dacia, Cluj Napoca, 1998


Capitolul: “Literatura de masa”

Criteriile specifice ale literaturii de masa

„Ideea de masa, în evidenta ascensiune (dupa cum vom vedea imediat) introduce câteva criterii specifice. Mai întâi, cantitatea în locul calitatii. Respectiv al criteriului canonic, estetic, valoric. Masa, prin definitie, omogena, nediferentiata, respinge sau marginalizeaza individualitatea, originalitatea. Este domeniul de predilectie al conformismului si nivelarii. Pe toate planurile. Din care cauza, ea impune în mod hotarâtor criteriul majoritatii dominante asupra minoritatii, adesea abia tolerate. În acelasi timp, masa favorizeaza orice sistem de comunicare ce difuzeaza informatiile larg accesibile, la cel mai de jos nivel asimilabil.”
p. 142

Literatura de masa – produs al societatii de masa

„Aceasta literatura este produsul direct al societatii de masa. Corespunde integral structurilor, tendintelor si necesitatilor societatii occidentale masificate.”
p. 143

Caracteristicile masei

„Masa e nediferentiata. Prezenta sa este masiva si dominanta. (…) La un pol, conformismul absolut, la un altul, fragmentarea, pulverizarea, starea amorfa. Deoarece principiul sau de coagulare nu este organic, ci mecanic.”
p. 143

Omul-masa

„Omul-masa, marea realitate a secolului 20 occidental, este mediu. „Masa este omul mediu”, el „hombre medio”. Mediocru, neintelectual si mai ales vulgar.”
p. 143

Literatura anti-burgheza – manifest al clasei muncitoare

„O contra-literatura anti-burgheza trebuie deci neaparat formata de si prin partidu avangardei clasei muncitoare. Un imperativ istoric…
Azi putem surâde de aceasta absurda ideologizare. Ea însa a cunoscut înca un moment de mare intensitate în perioada razboiului rece, gratie îndeosebi stângismului marxizant francez. Se scoate de la naftalina teoria si practica „artei populare”, de „masa”, opusa dominatiei de clasa, contra-revolutionare, „literaturii imperialiste d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org