Referat - Bivolul si cotofana

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
569
Etichete
bivolul, cotofana
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Bivolul si cotofana
de George Topârceanu


Opera literara „Bivolul si cotofana” face parte din „Fabule pentru copii” si ia atitudine critica împotriva profitorilor care cauta si gasesc de fiecare data un prilej favorabil de a trage foloase în propriul interes.
Fabula este o creatie epica în versuri sau în proza de mica întindere cu caracter satiric si moralizator în care întâmplarile narrate sunt puse pe seama animalelor, a pasarilor, a unor obiecte care sunt personificate.
Poezia este conceputa ca o povestire alegorica cu trei personaje în care predomina naratiunea iar dialogul devine monolog prin care doua personaje bivolul si catelul îsi exprima atitudinea.
Ca în orice fabula sunt narate mai întâi întâmplarile de la început facând cunostinta cu cele trei personaje: „un bivolmare, negru, fioros” o cotofana si un catel.
Trecând din întâmplare prin locul unde se afla bivolul, catelul vede cu mirare cum pe spinarea acestuia „se plimba o cotofana\ Când în sus si când în jos”. Naiv dar si doritor sa profite de situatie el sare în spinarea bivolului. Luat prin surprindere dar si ofensat de îndrazneala catelului, bivolul se scutura, îl rastoarna si luându-l în coarne îl arunca „cât colo”, „ca pe-o zdreanta în trifoi”.
Suparat peste masura bivolul îl apostrofeaza pe catel folosind un limbaj dur aproape agresiv îsi motiveaza atitudinea prin faptul ca aceasta cotofana îi face un bine. „Ce-ai gândit tu oare, javra? Cotofana treaca mearga, pe spinare o suport.\Ca ma apara de muste, de tântari si de tauni.”
Catelul nu i-ar aduce nici un avantaj; ci dimpotriva, ducându-l în spate, ar stârni spre propria rusine indignarea întregului neam: „Pe când tu potaie proasta, cam ce slujba poti sa-mi faci?”
Personajele sunt reprezentate de animale care întruchipeaza ca in orice fabula anumite tipuri umane.
„Bivolul mare negru, fioros” este asa cum se autocaracterizeaza „mare si puternic, gospodar cu greutate”. El face parte din categoria celor mari, puternici si înstariti ca


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org